S-a intamplat in 28 august 1828: S-a nascut, la Iasnaia Poliana, Lev Nikolaevici, conte Tolstoi (m.1910), scriitor rus. Romancier, povestitor si dramaturg, Lev Nikolaevici Tolstoi, a carui creatie se confrunta cu una din epocile cele mai interesante din istoria literaturii ruse si universale, s-a impus in constiinta multor scriitori si a milioane de cititori ca []The post S-a intamplat in 28 august 1828 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 28 august 1828 was first posted on august 28, 2020 at 2:28 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 28 august 1828: S-a nascut, la Iasnaia Poliana, Lev Nikolaevici, conte Tolstoi (m.1910), scriitor rus.

Romancier, povestitor si dramaturg, Lev Nikolaevici Tolstoi, a carui creatie se confrunta cu una din epocile cele mai interesante din istoria literaturii ruse si universale, s-a impus in constiinta multor scriitori si a milioane de cititori ca un talent viguros, ca o personalitate umana si literara deosebit de puternica si de interesanta.

Aspiratiile morale si tumultul spiritual sunt deopotriva definitorii pentru biografia lui, pentru evolutia lui ca scriitor.

Contele Lev Nikolaevici Tolstoi s-a nascut la Iasnaia Poliana, langa Tula, la 28 august/9 septembrie 1828, intr-o familie de vechi nobili rusi. Orfan de ambii parinti, Tolstoi a fost crescut, impreuna cu fratii sai, de surorile tatalui sau, contesa Alexandra Flinisna von Osten-Saken si Pelagheia Ilinisna Iuskova. A primit educatie de la guvernante straine, la mosia familiei, potrivit tabelului cronologic semnat de Tatiana Nicolescu, din volumul Invierea de Lev Tolstoi (1964). In 1844, Tolstoi a fost primit la Universitatea din Kazan, in anul I al sectiei de filologie arabo-turca si, in urmatorul an, s-a transferat la sectia de stiinte juridice. In aprilie 1847, s-a retras de la Universitate si a revenit la Iasnaia Poliana, marcat de influenta lui Jean-Jacques Rousseau, pe care l-a citit in acei ani. In 1851, a plecat, impreuna cu fratele sau, Nikolai Nikolaevici, in Caucaz, unde s-a inrolat in armata.

In 1852, a trimis redactiei revistei Sovremennik prima sa opera literara, Copilaria , cu o scrisoare adresata poetului si editorului revistei, Nikolai Nekrasov, care i-a raspuns cu multa caldura, fagaduindu-i sa publice manuscrisul, intrucat vadeste talent . La 6 septembrie 1852, a aparut prima parte a trilogiei autobiografice Copilaria . Aceasta a fost urmata de Adolescenta (octombrie 1854) si de Tineretea (1857), potrivit Notelor publicate in volumul I al Operelor aparute la Editura Cartea Rusa, 1953.

Dupa trei ani petrecuti in Caucaz, a fost transferat in armata activa, care se afla cantonata in Principatele Romane. La 14 martie 1854, a ajuns la Bucuresti. A vizitat, apoi, si alte orase din ara Romaneasca si din Moldova. In timpul sederii in tara noastra, a terminat de scris Adolescenta .

Tolstoi a participat la apararea Sevastopolului, in noiembrie 1854, apoi a scris faimoasele Amintiri din Sevastopol (1854-1855). In aceasta perioada, a lucrat si la Romanul unui mosier , la schitele Taierea padurii si Fugarul . A parasit, in 1856, armata si a plecat pentru mai multi ani in strainatate, calatorind prin Franta, Elvetia, Italia, Germania. In aceasta perioada, a aparut volumul Povestiri din campanie (1856), nuvela Dimineata unui mosier (1856), nuvela Albert (1858), romanul Fericirea vietii de familie (1859).

In Rusia, s-a intors la Iasnaia Poliana, unde s-a ocupat intens de scoala si a editat revista...