S-a intamplat in 28 septembrie 1847 (10 octombrie stil nou): S-a nascut Gheorghe Dima, compozitor si dirijor; membru de onoare al Academiei Romane. Nascut in Scheii Brasovului, in 1847, Gheorghe Dima a fost compozitor, dirijor si pedagog, membru de onoare al Academiei Romane, din 1919, legandu-si numele, prin activitatea sa muzicala, si de orasul Cluj, []The post S-a intamplat in 28 septembrie 1847 (10 octombrie stil nou) appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 28 septembrie 1847 (10 octombrie stil nou) was first posted on septembrie 28, 2020 at 12:52 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 28 septembrie 1847 (10 octombrie stil nou): S-a nascut Gheorghe Dima, compozitor si dirijor; membru de onoare al Academiei Romane. Nascut in Scheii Brasovului, in 1847, Gheorghe Dima a fost compozitor, dirijor si pedagog, membru de onoare al Academiei Romane, din 1919, legandu-si numele, prin activitatea sa muzicala, si de orasul Cluj, unde va si muri, de altfel, in 1925. Dupa absolvirea liceului real la Viena, Gh. Dima se indreapta spre Politehnica din Karlsruhe (1866) cu gandul unei cariere lipsite de griji materiale. Dar glasul sufletului sau a fost mai puternic.

Urmeaza cursuri de canto la Baden, si la Viena. Continua la Graz studiile de armonie si contrapunct. Intre anii 1872-1874 este student la Conservatorul din Leipzig. Vocea sa frumoasa, de bas, se face remarcata in concertele si recitalurile sustinute in calitate de artist concertist. In toamna anului 1874 Gh. Dima revine la Brasov. Ocupa postul de profesor de muzica la colile Centrale Romane si preia conducerea Reuniunii romane de gimnastica si cantari. Intre anii 1878-1880 Gheorghe Dima se stabileste la Leipzig, pentru desavarsirea studiilor muzicale. Studiaza pianul si compozitia, armonia si contrapunctul, canto si istoria muzicii. Conservatorul din Leipzig, renumit pentru profesionalismul sau, ii confera lui Gh. Dima statutul unui muzician complex, stapan pe arta sunetelor. Leipzig ii marcheaza definitiv destinul artistic, permitandu-i pe langa studii temeinice de specialitate si acumularea unei solide culturi muzicale de vasta eruditie. La 1 mai 1881, Gheorghe Dima se stabileste la Sibiu, determinand inceputul unei noi ere in viata artistica, culturala, sociala si nationala a acestui important centru romanesc. Faima Reuniunii romane de muzica din Sibiu se raspandeste in toate partile locuite de romani. La scurt timp i se ofera conducerea corului catedralei ortodoxe. Primeste apoi catedrele de muzica vocala si instrumentala la Seminarul teologic, la coala normala, precum si la coala civila de...