S-a intamplat la 1 octombrie 1958: Crearea N.

A.

S.

A. (National Aeronautic and Space Administration). Agentia Spatiala Americana NASA (National Aeronautics and Space Administration), agentie reponsabila cu programul spatial public al Statelor Unite ale Americii si cu cercetare aerospatiala civila si militara pe termen lung. Viziunea NASA este de a imbunatati viata aici, a extinde viata acolo []The post S-a intamplat la 1 octombrie 1958 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat la 1 octombrie 1958 was first posted on octombrie 1, 2020 at 5:24 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat la 1 octombrie 1958: Crearea N.

A.

S.

A. (National Aeronautic and Space Administration). Agentia Spatiala Americana NASA (National Aeronautics and Space Administration), agentie reponsabila cu programul spatial public al Statelor Unite ale Americii si cu cercetare aerospatiala civila si militara pe termen lung. Viziunea NASA este de a imbunatati viata aici, a extinde viata acolo si a gasi viata dincolo . Misiunea sa este a intelege si proteja planeta mama,a explora Universul, a cauta viata si a inspira urmatoarea generatie de exploratori . In 29 iulie 1958, presedintele Eisenhower a semnat actul prin care se infiinteaza Agentia Spatiala Americana (NASA). Cand si-a inceput activitatea, la 1 octombrie 1958, NASA era constituita in principal din patru laboratoare si din angajatii institutiei precursoare, Agentia guvernamentala pentru aeronautica NACA (National Advisory Committee for Aeronautics).

Primele programe NASA au fost cercetari privind zborul spatial cu echipaj uman si au fost conduse sub presiunea competitiei intre SUA si URSS (Cursa spatiala) in timpul razboiului rece. Programul Mercury, initiat in 1958, a plasat NASA pe calea explorarii spatiului cosmic de catre om cu misiuni desemnate sa descopere daca omul poate supravietui in spatiu. La 5 mai 1961, astronautul Alan B. Shepard Jr. a devenit primul american in spatiu cand a pilotat Freedom 7 intr-un zbor suborbital. John Glenn a fost primul american pe orbita in jurul Pamantului la 20 februarie 1962 intr-un zbor de 5 ore cu Friendship 7. O mai recenta realizare a NASA, o zi istorica pentru savanti, este amartizarea robotului spatial Curiosity, la data de 6 august 2012, ora 8:32 (ora locala), dupa o calatorie de aproape opt luni si 567 de milioane de kilometri. Acest sofisticat robot spatial, practic un laborator mobil, a inceput cautarea eventualelor semne de viata pe Marte, pentru a perioada de doi ani. Curiosity este primul laborator stiintific, cu propulsie nucleara, trimis catre o alta planeta. Are o greutate de o tona si a intrat in atmosfera planetei Marte cu o viteza de peste 21 de mii de kilometri pe ora. Administratia nationala pentru problemele aeronauticii si cercetarea spatiului cosmic (NASA, National Aeronautics and Space Administration) si-a inceput oficial activitatea la 1 octombrie 1958.

Evenimentul a avut loc in contextul concurentei americano-sovietice pentru cucerirea spatiului. Mai exact, dupa ce, la 4 octombrie 1957, Uniunea Sovietica a trimis primul sau satelit in spatiu cu Sputnik 1, presedintele american de atunci, Dwight D. Eisenhower, a cerut Congresului sa creeze o agentie spatiala civila. La 29 iulie 1958, el a semnat legea de creare a NASA, in care se preciza: Congresul declara ca este politica Statelor Unite ca activitatile din spatiul cosmic trebuie sa fie dedicate scopurilor pasnice si in beneficiul intregii omeniri . Ca institutie, NASA este succesoarea unei structuri anterioare, Comitetul consultativ national pentru aeronautica (NACA, National Advisory Committee for Aeronautics). La acea data, personalul numara doar 8000 de angajati si avea un buget anual de 100 de milioane de dolari.

In momentul inceperii activitatii, NASA a mostenit trei laboratoare de la fosta structura: Langley Aeronautical Laboratory (infiintat in 1918), Ames Aeronautical Laboratory (infiintat langa San Francisco, in 1940), respectiv Lewis Flight Propulsion Laboratory (care functiona din 1941 si avea sediul la Cleveland, Ohio). Acestora li se adauga alte doua mici laboratoare pentru teste, situate la Muroc Dry Lake, in desertul California,...