S-a întâmplat la 1 octombrie 1890
S-a intamplat la 1 octombrie 1890 was first posted on octombrie 1, 2020 at 2:03 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat la 1 octombrie 1890: S-a nascut Constantin C. Nottara, compozitor, violonist si critic muzical roman. Constantin C. Nottara (d. 1951) a fost un compozitor roman, fiul actorului Constantin I. Nottara. A studiat vioara la Conservatorul din Bucuresti cu Robert Klenk, compozitia cu Alfons Castaldi si teoria cu Dumitru Georgescu Kiriac, perfectionandu-se la Paris. Printre lucrarile sale se numara un poem pentru vioara si orchestra (1920), o suita (1930), Poemul Pacii (1948), unnonet, baletul mimodrama Iris , operele La drumul mare (dupa Cehov, 1941), Se face ziua (dupa Zaharia Barsan, 1943), Ovidiu (dupa Vasile Alecsandri, 1950). Aflata la inceput sub influenta impresionismului francez, creatia lui Nottara s-a integrat treptat tendintei primelor decenii ale secolului XX de formare a unui stil national romanesc.
Constantin C. Nottara ramane una dintre personalitatile de prima linie din muzica romaneasca a primei jumatati din secolul XX, compozitor, violonist concertist, profesor, dirijor si critic muzical. A facut parte din generatia care l-a secondat pe George Enescu in consolidarea scolii muzicale moderne romanesti.
S-a nascut la 1 octombrie 1890 in familia celebrului actor Constantin I. Nottara si a fost stimulat de mic spre muzica de mama lui, cantareata si pianista Elena Nottara eleva lui George Stephanescu. Pregatirea lui Constantin C. Nottara s-a realizat in trei centre muzicale. La Bucuresti a inceput studiul viorii cu Nicolae Cerchez, iar din 1900 pana in 1907 urmeaza cursurile Conservatorului de Muzica si Declamatiune, unde i-a avut profesori pe Robert Klenck (vioara), Dumitru Georgescu Kiriac (teorie-solfegiu) si Alfonso Castaldi (armonie, compozitie, dirijat). La Paris incepe in 1907 studiile de vioara cu George Enescu si Henri Berthelier, totodata urmeaza cursuri de compozitie la conservatorul din capitala Frantei.
La Berlin incepe din 1909 ultima sa etapa de studii. Pana in 1913 urmeaza cursuri la Konigliche Akademie der Kunstler la clasa de vioara a lui Karl Klinger, pe langa celelalte materii, se afirma ca violinist in recitaluri si concerte, ca membru in diferite orchestre si formatii de cvartet de coarde.
Reintors in tara, activitatea sa se amplifica: fondeaza un cvartet de coarde care ii poarta numele, apare ca solist in concerte apreciate de presa vremii, se numara printre membrii fondatori ai Societatii Compozitorilor Romani, fondeaza Orchestra Municipiului Bucuresti si dirijeaza Orchestra Radio in perioada 1933 1938,...