S-a intamplat la 6 octombrie 1902: S-a nascut Petre utea, ganditor crestin, specialist in drept administrativ; fost inalt functionar in Ministerul Economiei Nationale; memorialist; a fost unul dintre colaboratorii apropiati ai lui Nae Ionescu la revista Cuvantul ; detinut politic, timp de 13 ani, in temnitele comuniste. Petre utea (n. Boteni, Muscel, judetul Arges d. []The post S-a intamplat la 6 octombrie 1902 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat la 6 octombrie 1902 was first posted on octombrie 6, 2020 at 2:37 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat la 6 octombrie 1902: S-a nascut Petre utea, ganditor crestin, specialist in drept administrativ; fost inalt functionar in Ministerul Economiei Nationale; memorialist; a fost unul dintre colaboratorii apropiati ai lui Nae Ionescu la revista Cuvantul ; detinut politic, timp de 13 ani, in temnitele comuniste. Petre utea (n. Boteni, Muscel, judetul Arges d. 3 decembrie 1991) a fost un eseist, filozof, economist siom politic roman.

Nascut in familia unui preot, a studiat la Liceul Neagoe Basarab din Campulung-Muscel si la Liceul George Baritiu din Cluj. A urmat Facultatea de Drept la Universitatea din Cluj, ajungand doctor in Drept administrativ, Magna cum laude (1929).

Petre utea a fost supranumit un Socrate roman datorita preocuparilor filosofice si rolului educativ pe care l-a asumat prin exemplul sau personal in orice circumstante, chiar si in inchisoare. utea a fost redescoperit de societatea romaneasca abia dupa 1989, datorita zelului unor studenti (ca Radu Preda sau Marian Munteanu) care au vazut in el un mentor si un vizionar. Atrase de excentricitatea personajului si de pozitia lui anticomunista transanta, presa scrisa si televiziunea au dat amploare redescoperirii. In ultimii ani de viata, Petre utea era vizitat si de cate opt-zece ziaristi pe zi, care ii solicitau declaratii sau interviuri. Cum imi zic astia mie? Un Socrate roman. Cum ai zice: un Iulius Caesar tatar! astia vor sa faca din mine un batran sclerozat, reactionar si vorbaret stii ce-am sa fac? N-o sa mai primesc nici un ziarist aici, ca doar nu sunt un automat care scoate propozitii la comanda De unde vine totusi verva? Este o verva care ma costa. Eu nu pot sa fiu spontan si atunci spun intr-o forma concisa ceea ce m-a preocupat sau ma preocupa inca. i cand mai aveti timp sa fiti si serios? Cand dorm sau cand stau de vorba cu tine (Radu Preda, Jurnal cu Petre utea Ed. Humanitas) Cat timp a impartit cu Radu Preda faimoasa odaie de langa Cismigiu, Petre utea a stat de vorba serios cu tanarul sau discipol, nedezmintindu-si catusi de putin verva. Cu verva sa fara pereche, daca ar fi trait la Paris, ar fi avut astazi o reputatie mondiala. Vorbesc adesea despre el ca despre un geniu al vremurilor noastre sau, mai degraba, ca despre singurul spirit genial pe care mi-a fost dat sa-l intalnesc in viata mea. Aceste afirmatii au fost facute in aprilie 1974 de Emil Cioran.

Separati de un clar antagonism filosofic, cei doi erau totusi legati de o sincera prietenie. utea ii scria lui Cioran, intr-o scrisoare: Am o dorinta sa cumperi garsoniera mea, pentru ca nu vreau sa mor chirias: poate sa-ti serveasca vreodata la venirea ta in Bucuresti, impreuna cu doamna. Este in centrul Bucurestiului, langa Cismigiu. Intr-o proprietate a lui Cioran nu ma simt chirias. Pana la sfarsitul vietii a trait extrem de modest, intr-o garsoniera din apropierea Parcului Cismigiu, ajutat de cativa prieteni care obtinusera un mic ajutor banesc si mancare de la Casa Scriitorilor. Marcel Petrisor, profesor si scriitor, fost detinut politic, cel care a stat cel mai mult alaturi de Petre utea, in centrul de educare de la Aiud si ulterior in libertate, ca prieten, spunea: Nea Petrache a trait intr-o saracie absoluta. Imi aduc aminte ca mergea pe la Uniunea Scriitorilor si manca din pomana data acolo. Manca acolo la cantina, dar nu se prea satura. i cand mergeam pe Victoriei, in dreptul Pietei Amzei, zice: Hai sa mergem si aici la fetele astea, ne mai dau sa ne saturam. Era un birt acolo Petre utea s-a stins din viata lucid, in ziua de 3 decembrie 1991, intr-o rezerva a spitalului Christiana din Bucuresti pe cand era intervievat de un grup de reporteri. Intrebat: Ce inseamna un om de dreapta? , cateva clipe inainte de trecerea sa dincolo, Petre utea a raspuns simplu: Roman absolut, asta inseamna! Cele din urma cuvinte ale sale au fost insa: Doamne Iisuse Hristoase, ai mila de mine! .

A fost inmormantat de ziua Sfantului Nicolae, in satul lui natal, Boteni, unde trupul neinsufletit i-a fost dus cu un car tras de vaci. Tot Marcel Petrisor relata: Cand sa-l inmormantam, era criza aia cu benzina. Zic Nea Petrache, sa nu mori pe vremea asta, ca n-am cu ce te transporta! In sfarsit, a murit totusi. Norocul nostru, al meu si al unui nepot al lui, a fost ca nepotul a gasit un camion militar care se ducea la Campulung, incarcat cu morcovi. In el l-am pus pe nea Petrache. Dar nu gasisem cosciug pe masura lui, astfel ca nea Petrache statea putin inghesuit.[] N-avea mormant. O ruda a gasit un mormant care, culmea, era cam stramt pentru sicriul in care urma sa-l bagam pe nea Petrache. Am avut probleme cu transportul de acasa pana la biserica. Am avut mari dificultati in a improviza un car, ca n-avea nimeni. Un dric de ici, o loitra de dincolo. Dup-aia, nu gaseam boi, am venit cu niste vaci. Una fata. Asa s-a prezentat sfarsitul lui nea Petrache utea . Biografia lui Petre utea este un hatis de informatii controversate, contesate. In lipsa unor date biografice publicate oficial, s-a ajuns la confectionarea unei biografii de catre gazetarii si publicistii interesati de-a lungul timpului de fenomenul Petre utea. Intr-un interviu din Memoria nr. 3 (1991) au aparut declaratiile sale despre acest aspect: Nu-mi pot face autobiografia, fiindca nu ma intereseaza trecutul meu, pe care il detest. N-am nimic comun cu mine in trecut. titi cand incepe viata mea? Acum, cand vorbesc cu dumneavoastra Traiesc ca sa scap de amintirile gretoase care puncteaza existenta mea Ca sa scap de obsesia trecutului dramatic, contorsionat, dezgustator pe anumite laturi si neomenesc ma situez in principiul actualitatii. Acest text a fost reprodus in volumul Intre Dumnezeu si neamul meu , 1992, p.383.

Cateva reparatii si indreptari a ceea ce se impamantenise ca informatie biografica despre utea au aparut in Omul Tratat de antropologie crestina, vol.l, Problemele sau Cartea intrebarilor , Ed. Timpul, Iasi, 1992. Iata cum sunt punctate acestea: Copilaria si studiile lui Petre utea s-au desfasurat astfel: 1902-1909 7 ani acasa; 1909-1913 scoala primara; 1913-1917 gimnaziul. In 1917, in timpul razboiului, scolile functionau cu intermitenta, profesorii erau sub arme, astfel ca trei ani (1917-1920) Petre utea si-i petrece la Boteni, in casa parinteasca.

In 1920, la sugestia consateanului si colegului sau Ion Chelea, celebrul etnograf de mai tarziu, se duce la Cluj, se inscrie in clasa Va la Liceul Gh. Barit si, in 1923, promovand ultimele doua clase ale cursului, superior (a VIIa si a VIIIa, atunci) intr-un singur an, absolva liceul, isi sustine examenul de bacalaureat, iar in toamna lui 1923 se inscrie la Facultatea de Drept a Universitatii din Cluj, la care-si ia licenta in 1926.

In acelasi an se inscrie la doctorat, iar in 1929 isi sustine teza, despre contenciosul administrativ.

Nu a facut nici o zi de sudii peste hotare. Nu a fost trimis nici de Vaida Voievod, nici de altcineva la studii peste hotare. P. utea este un produs integral al invatamantului romanesc. In 1933, utea a fost angajat prin concurs ca Referent in M.

I.

C., ulterior devenit M.

E.

N. in timp a avansat pina la Director de studii, functia maxima pe are a detinut-o. N-a fost niciodata director general si n-a fost numit in timpul guvernarii Maresalului Antonescu. In 1948 n-a fost condamanat, ci a fost internat in lagar pentru 24 de luni, prin Ordinul M.

A.

I., dar a fost tinut 60 de luni, pana la 29.05.1953. Incepand cu 1935, Petre utea fusese atras de Miscarea Legionara. In vara lui 1935, il intalneste pe Corneliu Zelea Codreanu in tabara de la Carmen Sylva. Dupa instaurarea guvernarii legionare la 6 septembrie 1940 Petre utea a devenit membru cu drepturi depline: adevarul este ca, oficial, am devenit membru al organizatiei legionare imediat dupa 6 septembrie 1940 , spunea utea in 25 mai 1957. In scurt timp, a fost numit, in mod exceptional, sef de cuib: Am participat la sedintele de cuib, pe care le-am condus conform instructiunilor din Carticica sefului de cuib. In calitatea mea de sef de cuib, am facut un plan de activitate a cuibului in care prevedeam activitatea educativa a membrilor legionari din cuibul meu si care consta in lectura in cadrul cuibului a Bibliei si a intregii literaturi legionare, marsuri. Dupa evenimentele violente din 21-23 ianuarie 1941, cunoscute indeobste sub denumirea de Rebeliune legionara , este detinut pentru scurta vreme in Lagarul de la Targu Jiu, dupa care este eliberat.

Dupa eliberarea din Lagarul de la Targu Jiu, isi reia serviciul, ramanand totusi in atentia Sigurantei. In 31 iulie 1943 Grupa I din Corpul Detectivilor era informata printr-o nota informativa ca utea desfasoara in cadrul ministerului o vie activitate legionara si, ca atare, dispune verificarea informatiei ajungand la concluzia ca nota in cauza nu se verifica , iar utea era apreciat ca fiind o persoana serioasa, cu vederi largi . Dupa 23 august 1944, a avut contacte sporadice cu membri de frunte ai Miscarii Legionare. Astfel, potrivit unei declaratii a lui Nicolae Patrascu din 30 iulie 1957, acesta l-a contactat personal pe utea in anul 1945 pentru a-l ruga sa obtina ca un grup de legionari capturati in Muntii Ciucas sa nu fie condamnati la moarte , bazandu-se pe prietenia dintre acesta si Petre Pandrea, cumnatul lui Lucretiu Patrascanu, ministrul justitiei de atunci. Petre utea este arestat in 12 aprilie 1948, fiind incarcerat in arestul Sigurantei din str. Rahova, acuzatiile care i se aduceau fiind de spionaj in favoarea anglo-americanilor. In realitate, in 11 februarie 1948 diplomatul britanic John Bennet a inaintat la Foreign Office un raport asupra situatiei economice din Romania, citand pe larg dintr-o lucrare redactata cu ani in urma de Petre utea, in cadrul Oficiului de Studii al Ministerului Industriei si Comertului (Economiei Nationale), privind relatiile...