S-a intamplat la 8 octombrie 1923: S-a nascut Ion Voicu, violonist de reputatie mondiala; in perioada 1972-1982 a fost director al Filarmonicii George Enescu din Bucuresti. Ion Voicu s-a nascut la Bucuresti, intr-o familie cu vechi traditii muzicale. A inceput sa cante la vioara de la varsta de sase ani, printre profesorii sai numarandu-se maestrii []The post S-a intamplat la 8 octombrie 1923 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat la 8 octombrie 1923 was first posted on octombrie 8, 2020 at 4:58 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat la 8 octombrie 1923: S-a nascut Ion Voicu, violonist de reputatie mondiala; in perioada 1972-1982 a fost director al Filarmonicii George Enescu din Bucuresti. Ion Voicu s-a nascut la Bucuresti, intr-o familie cu vechi traditii muzicale. A inceput sa cante la vioara de la varsta de sase ani, printre profesorii sai numarandu-se maestrii Garabet Avakian si Vasile Filip. In 1938 a fost admis la Academia Regala de Muzica si a absolvit cei sapte ani de studiu ai institutiei in doar doi ani, ca elev al renumitului profesor George Enacovici.

A absolvit Academia Regala de Muzica in 1940, cand a debutat la Orchestra Nationala Radio, devenind ulterior solist al acestui ansamblu. Un an mai tarziu, in 1941, a debutat pe scena Ateneului Roman. La unul dintre numeroasele sale concerte l-a remarcat marele George Enescu. Acesta i-a oferit lui Ion Voicu cateva lectii. In 1946, Yehudi Menuhin a organizat la Bucuresti un concurs muzical, iar Ion Voicu a obtinut Premiul National Enescu Menuhin , ceea ce l-a propulsat spre Elvetia. Mai tarziu, in 1950, a devenit solist al Orchestrei Filarmonicii bucurestene, iar in 1955, a plecat sa aprofundeze studiile muzicale la Conservatorul Piotr Ilici Ceaikovski din Moscova, unde a studiat timp de doi ani cu Abram Iampolski si David Oistrach.

A devenit solist al filarmonicii bucurestene din 1949 si a efectuat numeroase turnee cu aceasta orchestra. In 1963 a debutat in Anglia. A infiintat Orchestra de Camera Bucuresti in 1969 si a condus Filarmonica din Bucuresti in perioada 1972-1982. Incepand din 1989, a fost profesor. Uriasul potential si ascensiunea violonistului Ion Voicu au convins conducerea de atunci a Ministerului Culturii sa achizitioneze si sa-i puna la dispozitie un instrument de exceptie, din 1956, Ion Voicu devenind primul roman care detinea o vioara Stradivarius, la care a cantat pana in 1986, cand a incredintat-o Filarmonicii George Enescu .

In cei 55 de ani de cariera, a sustinut mii de concerte in intreaga lume La Paris, New York, Londra, Roma, Viena, Tokyo, Berlin, Stockholm etc. Turneele sale anuale i-au adus aprecieri entuziaste din partea criticilor muzicali in presa tarilor in care...