S-a intamplat la 8 octombrie 1889: S-a nascut Nina Arbore, pictorita, graficiana romanca (d. 1942). Nina Arbore provine dintr-o familie de intelectuali, descendenti dintr-un neam boieresc originar din Moldova. Dupa terminarea studiilor liceale la Bucuresti, timp in care a luat lectii de desen de la Nicolae Vermont, se inscrie la Academia din M nchen, la clasa []The post S-a intamplat la 8 octombrie 1889 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat la 8 octombrie 1889 was first posted on octombrie 8, 2020 at 4:49 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat la 8 octombrie 1889: S-a nascut Nina Arbore, pictorita, graficiana romanca (d. 1942). Nina Arbore provine dintr-o familie de intelectuali, descendenti dintr-un neam boieresc originar din Moldova. Dupa terminarea studiilor liceale la Bucuresti, timp in care a luat lectii de desen de la Nicolae Vermont, se inscrie la Academia din M nchen, la clasa profesorului Angelo Jank (1868 1940). Decide sa-si definitiveze studiile la Paris, unde a frecventat Academia libera condusa de Matisse. Contactul cu faimoasa cage aux fauves a jucat un rol decisiv in orientarea ulterioara a artistei, cea mai mare parte a creatiei sale fiind tributara inovatiilor plastice aduse de Henri Matisse.

Dupa experienta pariziana, Nina Arbore revine in tara, unde si-a desfasurat activitatea pana la sfarsitul vietii. Se imparte intre lucrul de atelier, cariera didactica (preda doi ani la Academia de Arta Decorativa infiintata de Maxy) si pictura bisericeasca (Sinaia si Constanta). Desfasoara o intensa activitate expozitionala, fiind acceptata in cercurile cele mai selecte ale modernismului, spre exemplu numele artistei fiind regasit in selectia expozitiei Contimporanul din 1924. Participa la toate expozitiile grupului Femeilor pictore si sculptore, a carui membra fondatoare a fost alaturi de Cecilia Cutescu-Stork si Olga Greceanu. De asemenea participa constant la Saloanele Oficiale ale vremii si la alte expozitii de grup, de rasunet in epoca: Arta romana, Arta noua, Grupul nostru, Expozitia internationala de la Barcelona, Expozitia de arta futurista de la Roma.

Registrul tematic al artistei este restrans, abordand cu predilectie compozitii cu portret, naturi statice si rareori peisaje (totdeauna urbane). In 1916, alaturi de Olga Greceanu si Cecilia Cutescu-Storck, artista a infiintat Asociatia femeilor pictore si sculptore , asociatie prin intermediul careia se organizau expozitii care promovau numeroase femei ce au reusit sa-si expuna public lucrarile in perioada interbelica. Asociatia era patronata de catre Casa Regala a Romaniei prin...