S-a întâmplat la 11 octombrie 1946
La 29 iulie 1946, incepea Conferinta de pace convocata la Paris de puterile invingatoare in cel de-al doilea razboi mondial, pentru pregatirea tratatelor de pace []The post S-a intamplat la 11 octombrie 1946 appeared first on Jurnal Spiritual.
S-a intamplat la 11 octombrie 1946 was first posted on octombrie 11, 2020 at 11:32 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat la 11 octombrie 1946: Conferinta de Pace de la Paris adopta proiectul de Tratat de pace cu Romania (38 de articole si 6 anexe), dupa a doua conflagratie mondiala.
La 29 iulie 1946, incepea Conferinta de pace convocata la Paris de puterile invingatoare in cel de-al doilea razboi mondial, pentru pregatirea tratatelor de pace cu Bulgaria, Finlanda, Italia, Romania si Ungaria (se va incheia la 15 octombrie acelasi an). Dupa incheierea sa la 15 octombrie 1946, Conferinta a fost urmata de semnarea Tratatelor de Pace de la Paris din 10 februarie 1947 (tratate dintre Aliati si statele Axei, in urma celui de-al doilea razboi mondial). Conform procedurii adoptate, Conferinta nu putea lua hotarari, ci avea doar competenta de a face recomandari asupra proiectelor Tratatelor de pace, care erau trimise spre examinarea Consiliului Ministrilor Afacerilor Externe. Statele foste inamice au fost invitate sa-si expuna pozitia fata de proiectele Tratatelor de pace, in scris sau oral, in comisii sau in plenul Conferintei. Ele puteau participa la lucrarile comisiilor sau la sedintele in plen numai atunci cind erau invitate.
In ziua de 30 iulie 1946 s-a dat publicitatii proiectul tratatului de pace cu Romania, simultan la Londra, Paris, Moscova si Washington. Preambulul Tratatului consemna incetarea starii de razboi intre Romania si Natiunile Unite, desi aceasta situatie data de aproape trei ani de zile, interval in care Romania luptase timp de 7 luni alaturi de Natiunile Unite pentru infrangerea Germaniei. In document se aprecia ca Romania intrase in razboi alaturi de Natiunile Unite la 12 septembrie 1944. De asemenea, nu se preciza ca Romania a participat la razboiul impotriva Ungariei, ceea ce ar fi impus, desigur, despagubiri din partea acesteia. Cu toata jertfa de singe adusa de armata romana, Romaniei nu i se recunostea calitatea de cobeligerant, fiind considerata un stat invins de Natiunile Unite. Frontierele Romaniei erau cele din 1 ianuarie 1941, cu exceptia granitei cu Ungaria. Aceasta insemna ca Basarabia si Nordul Bucovinei ramineau sub ocupatia Uniunii Sovietice, iar Cadrilaterul sub cea a Bulgariei. Pe de alta parte, se anula Dictatul de la Viena, din 30 august 1940, frontiera intre Romania si Ungaria fiind cea din 1 ianuarie 1938. Tratatul stabilea un termen de...