S-a întâmplat la 16 octombrie 1918, 16/29
X.1918), in care, exprimand vointa romanilor, se proclama desprinderea provinciilor romanesti Transilvania, Banat, Maramures si Bucovina de Austro-Ungaria si unirea lor cu Romania. In toamna anului 1918, primul razboi mondial []The post S-a intamplat la 16 octombrie 1918, 16/29 appeared first on Jurnal Spiritual.
S-a intamplat la 16 octombrie 1918, 16/29 was first posted on octombrie 16, 2020 at 4:30 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat la 16 octombrie 1918, 16/29: Declaratia de raspuns a Corpului Voluntarilor Transilvaneni si Bucovineni la Manifestul imparatului Carol I de Habsburg (din 3/16.
X.1918), in care, exprimand vointa romanilor, se proclama desprinderea provinciilor romanesti Transilvania, Banat, Maramures si Bucovina de Austro-Ungaria si unirea lor cu Romania. In toamna anului 1918, primul razboi mondial se apropia de final. Partenerii Germaniei Austro-Ungaria, Imperiul Otoman si Bulgaria dadeau tot mai evidente semne de istovire, dificultatile lor pe plan militar fiind amplificate de accentuarea crizelor interne cauzate de numeroase nemultumiri populare si, in cadrul celor doua imperii multinationale, de lupta de emancipare a popoarelor subjugate. La 26 septembrie 1918 a inceput ofensiva generala a fortelor aliate. In septembrie-octombrie, cercurile conducatoare de la Viena au incercat, fara succes insa, sa ajunga la negocieri de pace. Monarhia Austro-Ungara, roasa de adanci contradictii, se apropia in mod inevitabil de destramarea ei, iar disolutia inceputa mai demult avea sa se accentueze in cursul lunii octombrie. Polonezii, ungurii, croatii, slovacii, romanii si cehii refuzau sa mai lupte pe front pentru o cauza care nu era a lor, iar unitati intregi s-au predat inamicului. In aceste conditii, imparatul Carol I de Habsburg a incercat sa faca unele concesii, publicand, la 3/16 octombrie 1918, manifestul intitulat Catre popoarele mele credincioase . Acesta facea referire la reorganizarea Austro-Ungariei intr-o federatie de sase state independente (austriac, ungar, ceh, iugoslav, polonez si ucrainean), Transilvania si Bucovina urmand sa ramana mai departe in componenta Ungariei. Concret, manifestul adresat de imparatul Carol I la 3/16 octombrie 1918 preconiza transformarea Austriei intr-un stat federativ, in care fiecare popor sa formeze o comunitate de stat proprie, in cuprinsul teritoriului lui , pastrand, insa, integritatea tarilor Coroanei sfinte a...