S-a întâmplat la 16 octombrie 1897
S-a intamplat la 16 octombrie 1897 was first posted on octombrie 16, 2020 at 3:25 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat la 16 octombrie 1897: S-a nascut fizicianul Alexandru Proca. Alexandru Proca s-a nascut in data de 16 octombrie 1897 la Bucuresti, intr-o familie de intelectuali, tatal sau fiind inginer constructor, unul dintre constructorii Garii de Sud din Ploiesti. A urmat Liceul Gheorghe Lazar pe care l-a absolvit in anul 1915. Desi a urmat sectia reala, la absolvire vorbea fluent franceza, engleza si germana. S-a inscris in acelasi an la Facultatea de tiinte, sectia matematica, dar datorita inceperii razboiului a urmat numai anul I. In anul 1917 este mobilizat, urmeaza coala de ofiteri de rezerva de la Iasi, dupa care este trimis pe front ca sublocotenent de geniu, unde lupta pana in iunie 1918 cand este lasat la vatra. Reia cursurile ca student la coala Nationala de Poduri si osele, iar la transformarea acesteia in coala Politehnica se inscrie la sectia de Electromecanica. Ca student s-a remarcat prin inteligenta sa sclipitoare, prin intuitia si vederea de ansamblu asupra fenomenelor tehnice. Istoria spune ca in 1920 a facut o vizita de 2 luni la fabrica de locomotive Baldwin din Philadelphia, SUA, iar prin raportul intocmit la intoarcere a convins guvernul Romaniei se cumpere cateva masini electrice.
A fost atras de partea teoretica, de matematica inca din perioada liceului, fapt demonstrat prin activitatea desfasurata in calitate de corespondent la Gazeta Matematica. Ca student, colaboreaza cu profesorii Tudor Tanasescu si E. Abason pentru realizarea Buletinului de matematica si fizica pura si aplicata, editat la coala Politehnica din Bucuresti. Tot atunci tine cateva conferinte asupra teoriei relativitatii, recent facuta cunoscuta lumii stiintifice de catre Einstein. i-a inceput activitatea de inginer in 1922 la Societatea Electrica din Campina, unde a functionat numai un an, dar a reusit sa initieze introducerea echipamentelor electrice pentru utilajele petroliere si miniere. Rezultatele obtinute au fost prezentate in lucrarea Intrebuintarea electricitatii in industria petrolului aparuta in 1924 atat in limba romana, cat si in limba franceza. In paralel a inceput si activitatea didactica in calitate de asistent la catedra de Electricitate si electrotehnica, condusa de profesorul Nicolae Vasilescu-Karpen, nascut in Craiova si inventatorul celebrelor pile electrice care, miraculos, functioneaza si azi la Muzeul Tehnicii din Bucuresti. Atractia catre studiul teoretic al fenomenelor fizice este puternica si in 1925 este trimis la Universitatea din Sorbona, Facultatea de stiinte. Desi a trebuit sa urmeze integral cursurile facultatii, le-a absolvit pana in 1928, adica in mai putin de trei ani, cu note peste 17,50, nota maxima fiind 20.
Dupa sustinerea lucrarii de licenta este angajat la Institutul Radiului condus de celebra Marie Curie. Era celebra pentru ca in 1903 a primit Premiul Nobel pentru fizica, iar din 1906 a devenit prima femeie profesor la Universitatea din Sorbona. Iata ce spunea Marie Curie despre Alexandru Proca: De fiecare data cand am o problema stiintifica dificila, care necesita multa rabdare, competenta, abilitate experimentala si meticulozitate, ma adresez domnului Proca. Iar el, de fiecare data, raspunde cu solutii care imi convin, ma satisfac, si totdeauna...