S-a intamplat la 25 octombrie 1881: S-a nascut Pablo Picasso, pictor, grafician, sculptor si ceramist spaniol, stabilit la Paris in 1903. Pablo Ruiz y Picasso (numele complet fiind Pablo Diego Jos Francisco de Paula Juan Nepomuceno Mar a de los Remedios Cipriano de la Sant sima Trinidad Martyr Patricio Clito Ruiz y Picasso L pez) s-a nascut la []The post S-a intamplat la 25 octombrie 1881 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat la 25 octombrie 1881 was first posted on octombrie 25, 2020 at 3:20 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat la 25 octombrie 1881: S-a nascut Pablo Picasso, pictor, grafician, sculptor si ceramist spaniol, stabilit la Paris in 1903. Pablo Ruiz y Picasso (numele complet fiind Pablo Diego Jos Francisco de Paula Juan Nepomuceno Mar a de los Remedios Cipriano de la Sant sima Trinidad Martyr Patricio Clito Ruiz y Picasso L pez) s-a nascut la 25 octombrie 1881, la Malaga, in Andaluzia, Spania, parintii lui fiind Jos Ruiz Blasco, pictor si profesor la Scoala de Arte Frumoase din Malaga si Maria Picasso y L pez. Este invatat inca de mic cu rigoarea traditiei si cu educatia academica, iar talentul sau artistic ii impresioneaza pana si pe profesorii de la Institutul de Arte Frumoase din La Coruna, iar tatal sau ii daruieste pensulele sale, un moment care in lumea artistica insemna recunoasterea talentul remarcabil al celui alintat Pablito. Pablo invatase sa deseneze inainte sa fi vorbit, iar la varsta de opt ani picta primul sau tablou, Picadorul .

In anul 1891, familia pictorului Ruiz Blasco s-a mutat in La Coru a, iar Pablo a urmat scoala primara si si-a ajutat tatal la picturi.

In anul 1892, Pablo a frecventat Scoala de Arte si Meserii Da Guarda, avandu-si tatal ca profesor, iar in 1894, viitorul artist scria si colabora la diferite reviste. A urmat o scurta trecere prin Madrid, apoi, in anul 1895 se muta, alaturi de familie, la Barcelona, unde Pablo este admis la Scoala de Arte La Llotja .

In anul 1896, Pablo este inscris la Scoala de Arte Frumoase din Barcelona, iar in urmatorii doi ani studiaza la Academia Regala de Pictura San Fernando din Madrid, unde a fost admis direct in anul III.

In anul 1898 se intoarce la Barcelona, fiind bolnav de scarlatina, iar o perioada a locuit in satul Horta de Ebro, unde a realizat schite si peisaje.

La varsta de 19 ani, in anul 1900, Pablo Picasso are prima sa expozitie de pictura, in localul Els Quatre Gats/La patru pisici din Barcelona, unde intreaga lume artistica si intelectuala a capitalei Cataluniei ii admira talentul.

Incepand cu anul 1901, lucrarile sale sunt semnate cu numele mamei sale, el considerand ca Picasso suna foarte bine , artistic vorbind. Calatoreste foarte des intre Spania si Franta, fiind atras, la Paris, de operele lui Auguste Renoir si Claude Monet, tot acolo isi prezinta cateva picturi la galeristul Ambroise Vollard si il cunoaste pe pictorul Max Jacob, de care il va lega o prietenie trainica.

In anul 1904, se hotaraste sa se stabileasca definitiv la Paris, intr-o casa veche, numita Bateau Lavoir, unde isi aflasera adapost, laolalta studenti, pictori, actori si sculptori.

Acum incepe asa-numita perioada albastra din cariera sa, caracterizata de tablouri triste, in tonuri albastre reci, ce sugereaza melancolia, suferinta, saracia si singuratatea.

La Bateau Lavoir o va cunoaste pe o anume Fernande Olivier, o bruneta chipesa si eleganta, de care se va indragosti iremediabil si alaturi de care va locui.

A urmat, imediat, perioada roz a carierei lui Picasso, in care pictura apare senina, in nuante deschise. Artistul incepe sa mearga din ce in ce mai des la circ, unde este fascinat de arlechini, acrobati si clovni, motive suficient de puternice pentru ca astfel de personaje sa fie intruchipate in lucrarile sale.

In vara anului 1905, se va afla intr-un sat din Pirinei, impreuna cu iubita sa, unde va lucra la tablourile care vor demarca asa-numita perioada primitiva a artei sale, caracterizata de spargerea tutruror barierelor clasice in prezentarea chipului uman. Tot acum, Picasso incepe sa picteze exclusiv din imaginatia sa si va renunta la modele.

In anul 1907, incheie lucrul la tabloul Domnisoarele din Avignon , o lucrare absolut remarcabila, care va prefata nasterea unui nou curent artstic, cubismul, care nu insemna altceva decat un mod cu totul nou, original, de tratare a formelor, de a reduce orice obiect la forma geometrica elementara, cubul. Astfel, obiectele se descompun in parti elementare, pentru a fi din nou reconstruite pe suprafata pictata. In perioada 1908-1914, Picasso defineste, alaturi de Georges Braque, elementele caracteristice ale acestui curent, de reprezentare a obiectelor tridimensionale in suprafata bidimensionala a tabloului, fara deosebiri intre prim plan si fond.

Din anul 1912, incepe faza sintetica a cubismului, in care Picasso foloseste in lucrarile sale hartia lipita sub forma de colaj, prin care isi propune sa amplifice diferenta intre suprafata tabloului si relieful obiectelor.

Aceasta este si perioada in care viata lui Picasso se va schimba radical, lucrarile sale sunt vandute din ce in ce mai scump, iar saracia va fi data uitarii. Urmatorul pas va fi cumpararea unei case in cartierul burghez Montparnasse, unde va locui alaturi de o noua iubita, Marcelle Humbert.

In anul 1915 ii va cunoaste pe scriitorul Jean Cocteau si pe Seghei Diaghilev, conducatorul ansamblului avangardist Les Ballets Russes, pentru care va creiona decorurile si costumele pentru spectacolul de balet Parada , care va fi pus in scena de Jean Cocteau, in anul 1917. In perioada urmatoare va calatori alaturi de acest corp de balet, iar aici o va cunoaste pe remarcabila dansatoare Olga Koklova, cu care se va casatori in anul 1918.

Va vizita, in Italia, Napoli si ruinele de la Pompei, unde este fascinat de picturile murale romane. Este perioada in care Pablo Picasso va reveni stilul figurativ al...