S-a intamplat la 24 octombrie Ziua Natiunilor Unite. La 31.

X.1947 Adunarea Generala a ONU a hotarat ca ziua de 24 octombrie aniversarea intrarii in vigoare a Cartei ONU, la 24.

X.1945, sa fie desemnata in mod oficial drept Ziua Natiunilor Unite (este marcata, anual, din 1948): Carta Natiunilor Unite a fost semnata la 26.

VI. []The post S-a intamplat la 24 octombrie appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat la 24 octombrie was first posted on octombrie 24, 2020 at 4:48 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat la 24 octombrie Ziua Natiunilor Unite. La 31.

X.1947 Adunarea Generala a ONU a hotarat ca ziua de 24 octombrie aniversarea intrarii in vigoare a Cartei ONU, la 24.

X.1945, sa fie desemnata in mod oficial drept Ziua Natiunilor Unite (este marcata, anual, din 1948): Carta Natiunilor Unite a fost semnata la 26.

VI. 1945, la incheierea Conferitei organizate in vederea crearii Organizatiei Natiunilor Unite (25.

IV 26.

VI.1945, San Francisco). Organizatia Natiunilor Unite (abreviat: ONU) este cea mai importanta organizatie internationala din lume. Fondata in 1945 dupa al doilea razboi mondial, are astazi 192 de state membre. Intemeierea ei a constat din semnarea, de catre membrii ei fondatori, a Cartei Organizatiei Natiunilor Unite. Potrivit acestui document, ONU are misiunea de a asigura pacea mondiala,respectarea drepturilor omului, cooperarea internationala si respectarea dreptului international. Sediul central al organizatiei este situat la New York. 51: S-a nascut Titus Flavius Domitianus, imparat roman, cunoscut ca Domitian. 996: A murit Hugo Capet, rege a Frantei (987 996) Hugo Capet (n. iarna 941; m. Les Juifs la Chartres) a fost Dux Francorum din 956 pana in 987si rege al Frantei din 987 pana in 996. Este intemeietorul puternicei dinastii a Capetienilor. Hugo Capet a ramas in istorie si datorita faptului ca a fondat o dinastie continua de 36 de regi, care vor domni timp de peste opt secole pe tronul Frantei, pana la 1848 (dintre care Capetieni directi, un numar de 15 regi). 1260: Sfintirea catedralei din Chartres in prezenta regelui Ludovic al IX-leaCatedrala Notre-Dame de Chartres este o catedrala catolica de rit latin situata in orasul francez Chartres, aflat la 80 de kilometri sud-vest fata de Paris. Este considerata cea mai reprezentativa, completa si mai bine conservata catedrala in stil gotic.

A fost construita la inceputul secolului al XIII-lea pe ruinele unei catedrale romane distrusa intr-un incendiu in 1194. Constructia a durat peste 30 de ani.

Reprezinta un loc important de pelerinaj. Catedrala domina zona orasului Chartres si campia Beauce. Se poate vedea de la zeci de kilometri distanta.

Catedrala a fost introdusa pe lista monumentelor istorice ale Frantei in anul 1862. 1510: A murit Giorgio Barbarelli Zorzo da Castelfranco, sau Zorzi da Castelfranco, cunoscut mai ales ca Giorgione (n. 1477 sau 1478,Castelfranco d. Venetia), pictor italian venetian, unul dintre cei mai importanti reprezentanti ai Renasterii venetiene. 1537: A murit Jane Seymour, a treia sotie a lui Henric al VIII-lea (n. 1508 sau 1509).

Jane Seymour, a fost a treia sotie a regelui Henric al VIII-lea al Angliei. Ca regina a Angliei i-a succedat lui Anne Boleyn. Regele Henric al VIII-lea s-a logodit cu Jane la 20 mai 1536, a doua zi dupa executia celei de-a doua sotii si s-a casatorit cu ea zece zile mai tarziu la 30 mai 1536. A fost proclamata public regina la 4 iunie. N-a fost niciodata incoronata deoarece la Londra era epidemie de ciuma bubonica. In luna octombrie 1537, Jane a nascut un fiu, mult asteptat de Henric. A fost botezat Edward si urma sa devina viitorul rege Eduard al VI-lea.

La numai 12 zile de la nasterea fiului sau, Jane a murit de febra puerperala.

A fost inmormantata la Castelul Windsor, fiind singura dintre cele sase sotii ale lui Henric care a fost inmormantata alaturi de el. 1601: A murit Tycho Brah , astronom si matematician danez (n. 1546) A adus contributii importante in observarea si masurarea exacta a miscarii planetelor precum si la catalogarea a peste 800 de stele. Datele adunate de el au depasit in exactitate toate masuratorile astronomice anterioare descoperirii telescopului la inceputul secolului al XVII-lea.

A facut observatii precise asupra pozitiilor astrelor, a urmarit evolutia cometelor si a calculat valoarea duratei anului, cu o precizie mai mica de o secunda, valoare care a stat la baza stabilirii calendarului gregorian din 1582 (n. 14.12.1546).

Elevul sau, Johannes Kepler, a folosit multe din observatiile lui Brahe in formularea legilor sale (Legile lui Kepler ) asupra miscarii planetelor. In amintirea lui Brahe, unul din craterele de pe Luna se numeste Craterul Tycho . 1632: S-a nascut Antonie van Leeuwenhoek, biolog olandez. Anton van Leeuwenhoek (n. Delft, Olanda, d. 27 august 1723 in localitatea natala) a fost un biolog olandez. Leeuwenhoek este considerat in mod traditional unul dintre marii tehnicieni care au contribuit la progresul stiintei. Desi nu el a inventat microscopul, a fost primul care l-a folosit cu un mare talent observational si descriptiv. 1648: A fost semnata Pacea de la Westphalia, moment care a marcat sfarsitul Razboiului de treizeci de ani.

Tratatul de pace este alcatuit din doua documente: Tratatul din M nster (incheiat intre Sfantul Imperiu Roman si Franta) si Tratatul din Osnabr ck (incheiat intre Sfantul Imperiu Roman si Suedia). Cele doua tratate alcatuiesc impreuna Pacea Westfalica.

Primele negocieri de pace au avut loc in K ln, urmate de negocierile din L beck si Hamburg.

In Pacea Westphalica au fost reafirmate prevederile Pacii Religioase de la Augsburg (1555), prin care religia catolica si cea protestanta (luterana) erau privite ca religii egal indreptatite, si, totodata, aceste prevederi au fost extinse, cuprinzand si confesiunea calvina din imperiu. 1725: A murit Alessandro Scarlatti, compozitor italian. Alessandro Scarlatti [n. 2 mai 1660 in Sicilia (Trapani sau Palermo) d. Napoli] a fost un compozitor a barocului.

Indiferent de domeniul in care se regaseste, stilul baroc se caracterizeaza prin utilizarea exagerata a miscarii si a claritatii, respectiv a bogatiei folosirii detaliilor ce simbolizeaza lucruri ce se pot interpreta cu usurinta si lipsa de ambiguitate. Toate aceste elemente sunt folosite de catre artistii genului baroc pentru a produce momente de tensiune, drama, exuberanta si grandoare in privitor, ascultator si/sau participant la actul de cultura.

Cuvantul care se foloseste astazi pentru a desemna barocul in toate limbile este de origine portugheza (barocco ), trecut prin filiera limbii franceze (baroque ). In ambele limbi, sensul initial al cuvantului era un substantiv ce desemna o perla de forma neregulata. Ca adjectiv desemneaza ceva migalos si realizat in cele mai mici detalii, uneori realizat cu un exces de zel, posibil superfluu.

Pictura, sculptura, mobilierul si arhitectura barocului, pe de o parte, muzica, dansul, literatura, filozofia, opera si teatrul baroc, pe de alta parte, nu au facut decat sa se inspire una de la alta si sa se sustina armonios si interdependent. 1795: Teritoriul Poloniei a fost impartit intre Prusia, Rusia si Austria. Statul polonez a reaparut pe harta Europei abia la sfarsitul primului razboi mondial (1918). 1799: A murit Carl Ditters von Dittersdorf, compozitor si violonist austriac (n. 1739). Intre anii 1765 si 1769 a activat la Oradea, in Romania. A compus opere comice (Doctorul si farmacistul), simfonii, concerte, muzica de camera si bisericeasca. 1804: A venit pe lume Wilhelm Eduard Weber, fizician german, cel care, studiind inductia electromagnetica, a dezvoltat o teorie a magnetismului. A efectuat cercetari de electricitate si acustica. In 1833, impreuna cu Karl Friedrich Gauss, a construit un telegraf electric. 1813: A fost semnata pacea de la Gulistan; a pus capat razboiului ruso-iranian de la 1804-1813; in consecinta Iranul a recunoscut alipirea la Rusia a Gruziei, a Azerbaidjanului de Nord si a Daghestanului. 1817: S-a nascut Hippolyte M ge Mouri s, chimist francez, inventatorul margarinei. 1854: A murit Barbu Iscovescu, pictor si revolutionar roman de etnie evreu; o opera foarte cunoscuta a lui Barbu Iscovescu este portretul lui Avram Iancu (n. 24.11.1816). 1857: In Anglia a fost infiintat Sheffield F.

C., primul club de fotbal din lume.-1872: S-a nascut Dimitrie Harlescu, pictor roman, unul dintre pionierii expresionismului in plastica romaneasca. In lucrarile sale a abordat o tematica variata: scene de gen, portrete, interioare, capete de expresie (Batran citind ; Doi prieteni ; Jucatorii de sah ; Doamna in fotoliu ; Cantaretii ambulanti ). 1882: S-a nascut compozitorul maghiar Emmerich (Imre) K lm n (m. 1953) 1885: A avut loc premiera (la Theater an der Wien, Viena) operetei Voievodul tiganilor, de Johann Strauss, dupa romanul Voievodul tiganilor, de J. M r.

Voievodul tiganilor (Der Zigeunerbaron) este o opereta, a carei muzica a fost compusa in anul 1885 de Johann Strauss (fiul), pe un libret scris de Ignatz Schnitzer, dupa un roman al scriitorului maghiar M r J kai.

Aceasta opereta se remarca printr-un exotism si o nota romantica, gustate de public si astazi. Valoarea muzicii lui Johann Strauss (fiul), care cuprinde pagini nepieritoare, situeaza opereta Voievodul tiganilor intre capodoperele genului. Dificultatile din partitura au facut ca aceasta lucrare sa fie inscrisa in repertoriul teatrelor de opera. 1887, 24.

X / 5.

XI.: A murit Wilhelm von Kotzebue, scriitor si diplomat german; in 1840 a venit prima oara in Moldova, unde fratele sau, Karl, era consul al Rusiei la Iasi; s-a casatorit cu romanca Aspazia Cantacuzino si s-a stabilit langa Roman; a scris si proza inspirata de realitatile romanesti; membru de onoare strain al Academiei Romane din 1884 (n. 1813). 1894: A murit Gheorghe Tattarescu, pictor, pionier al neoclasicismului in pictura romaneasca. Gheorghe Tattarescu (n. octombrie 1820, Focsani, d. Bucuresti) a fost un pictor roman, un pionier al neoclasicismuluiin pictura romaneasca.

Cu ajutorul episcopului Buzaului, Chesarie, obtine o bursa de studii la Academia San Luca din Roma (Italia) (1845 1851). Aici i-a avut ca profesori pe Natale Carta (1790 1884), Giovanni Silvagni (1790 1853) si Pietro Gagliardi (1809 1890). Tattarescu a participat la revolutia de la 1848. A pictat portretele revolutionarilor Gheorghe Magheru, tefan Golescu aflati in exil, iar in 1851 picteaza portretul lui Nicolae Balcescu (in trei replici aproape identice).

Idealul eliberarii nationale si al edificarii unei Romanii moderne este transpus in compozitii alegorice cu subiect revolutionar (Renasterea Romaniei, 1849, 11 Februarie 1866 Romania Moderna, 1866 sau cu subiect patriotic (Unirea Principatelor, 1857).

In 1860 este insarcinat sa intocmeasca un Album national al privelistilor si monumentelor istorice din tara. Astfel, are prilejul de a se afirma si ca peisagist, cu discrete accente romantice (Dambovicioara, 1860).

Impreuna cu Theodor Aman a infiintat, in 1864, coala de Arte Frumoase din Bucuresti, unde a desfasurat o bogata activitate ca profesor de pictura, fiind mai apoi si directorul ei in anii 1891 1892.

In 1865 a scris lucrarea Percepte si studii folositoare asupra proportiunilor corpului uman si desene dupa cei mai celebri pictori .

Casa pe care a cumparat-o in Bucuresti in 1855 si in care a locuit timp de aproape 40 de ani a fost transformata in muzeu si a fost deschisa publicului. Infiintat in 1951, Muzeul Gheorghe Tattarescu adaposteste o mare parte din lucrarile sale. 1898: A murit Pierre Puvis de Chavannes, pictor francez. Pierre Cecile Puvis de Chavannes (n.14 decembrie 1824), pictor francez simbolist.

Considerat cel mai important pictor decorativ francez, a fost o personalitate artistica deosebit de influenta in epoca.-1902: Prima utilizare a amprentelor digitale.

Alphonse Bertillon, seful serviciului de identitate judiciara al Prefecturii politiei din Paris, utilizeaza pentru prima oara amprentele intr-o ancheta. 1908: S-a nascut J. Tuzo Wilson, geofizician canadian care a stabilit structura continentelor (d.15.04.1993). 1915: S-a nascut scenaristul american Bob Kane (Robert Khan), creatorul personajului Batman (m. 1998). 1916, 24.

X / 9.

XI: A murit generalul Ion Dragalina; in primul razboi mondial, in fruntea Armatei I, a condus apararea de la Jiu, in cursul careia a fost ranit mortal (n. 1860). 1920: A fost infiintata Societatea Compozitorilor Romani, de catre Constantin Brailoiu, Mihail Jora si alti compozitori de valoare ai timpului. George Enescu a fost invitat sa accepte titlul de presedinte de onoare. De atunci acest organism s a dezvoltat, pentru ca in anul 1949 sa devina Uniune a Compozitorilor si Muzicologilor. 1920: A murit Marea Ducesa Maria Alexandrovna a Rusiei, mama Reginei Maria a Romaniei. Marea Ducesa Maria Alexandrovna a Rusiei (mai tarziu Ducesa de Edinburgh si Ducesa de Saxa-Coburg si Gotha; 17 octombrie 1853 24 octombrie 1920) a fost fiica tarului Alexandru al II-lea al Rusiei si a Mariei Alexandrovna. Maria a fost sotia Printului Alfred, Duce de Edinburgh, al doilea fiu al Reginei Victoria.-1921: S-a nascut Veronica Porumbacu (pseudonimul Veronicai Schwefelberg), poeta si prozatoare; sotia criticului si...