S-a intamplat la 27 octombrie 312: Imparatul Constantin cel Mare a avut celebra viziune a Crucii. Dupa istoricii crestini, Eusebiu de Cezareea si Lactantiu, Constantin a vazut pe cer ziua, in amiaza mare, o Cruce luminoasa, deasupra soarelui cu inscriptia: in hoc signo vinces, care are sensul cu acest semn vei invinge . Constantin I a []The post S-a intamplat la 27 octombrie 312 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat la 27 octombrie 312 was first posted on octombrie 27, 2020 at 12:22 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat la 27 octombrie 312: Imparatul Constantin cel Mare a avut celebra viziune a Crucii. Dupa istoricii crestini, Eusebiu de Cezareea si Lactantiu, Constantin a vazut pe cer ziua, in amiaza mare, o Cruce luminoasa, deasupra soarelui cu inscriptia: in hoc signo vinces, care are sensul cu acest semn vei invinge . Constantin I a adoptat aceasta fraza ca deviza dupa viziunea pe care a avut-o inainte de batalia de la Podul Milvian impotriva lui Maxentius. Noaptea i s-a aratat in timpul somnului Iisus Hristos, cu semnul crucii pe care-l vazuse ziua pe cer, cerandu-i sa-l puna pe steagurile soldatilor, ca sa le serveasca drept semn protector in lupte.

A confectionat un steag dupa modelul aratat in vis, cu monograma crestina, steag numit labarum . Victoria a fost castigata, spune istoricul Lactantiu, cu ajutorul lui Dumnezeu, deoarece Constantin, nu avea decat 20.000 de soldati, iar Maxentius 150.000 de soldati. La 28 octombrie 312, a doua zi, Constantin cel Mare repurta o mare victorie la Ponce Milvius (Podul Vulturului), langa Roma impotriva lui Maxentiu, chiar daca armata sa era mai mica si obosita fata de cea a lui Maxentiu. In acest loc Constantin are celebra viziune relatata de istoricul Eusebiu de Cezareea in lucrarea sa Vita Constantini, precum si de apologetul crestin Lactantiu, tutorele lui Crispus, fiul lui Constantin (De mortibus persecutorum). Evenimentul relatat in cele doua lucrari constituie actul prin care s-a explicat convertirea lui Constantin cel Mare la crestinism. Istoricii bisericesti Eusebiu de Cezareea si Lactantiu afirma ca inainte luptei de la Pons Milvius (Podul Vulturului) din 28 octombrie 312, contra lui Maxentiu, Constantin a vazut pe cer o cruce luminoasa, deasupra soarelui, cu inscriptia in hoc signo vinces (prin acest semn vei invinge). Noaptea, in vis, i s-a aratat Mantuitorul, cerandu-i sa puna pe steagurile armatei sale simbolul Sau, ca semn protector in lupte. Victoria miraculoasa a armatei sale s-a datorat ajutorului acordat de catre Dumnezeu. Dovada acestei credinte a lui Constantin in ajutorul divin este inscriptia de pe Arcul lui Constantin din Roma, pastrata pana astazi, prin care marturiseste ca a castigat lupta instinctu divinitatis (prin inspiratie divina). Apoi i-a marturisit lui Eusebiu de Cezareea, sub juramant, ca semnele care i s-au aratat l-au facut sa treaca de partea crestinilor, el fiind mai inainte, ca si tatal sau, adept al cultului lui Sol Invictus (Soarele Nebiruit cult cu origini orientale). Eusebiu vorbeste despre aceasta intamplare si in...