S-a întâmplat la 29 octombrie 1875
S-a intamplat la 29 octombrie 1875 was first posted on octombrie 29, 2020 at 2:13 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat la 29 octombrie 1875: S-a nascut, la Eastwell Park, Anglia, regina Maria (Alexandra Victoria de Saxa-Coburg), nepoata a reginei Victoria a Marii Britanii, dar si a tarului Nikolai al II-lea al Rusiei; sotia regelui Ferdinand I al Romaniei (1914-1927); inca din timpul campaniei militare din 1913 din Bulgaria, regina Maria s-a implicat activ in actiunile Crucii Rosii, preocupare devenita si mai evidenta in timpul razboiului de eliberare si intregire nationala (1916-1919); a depus, pe plan extern, o intensa munca de sustinere a intereselor si drepturilor Romaniei; a scris literatura memorialistica; membra de onoare a Academiei Romane din 1915.
Majestatea Sa Maria, Regina a Romaniei, Principesa a Romaniei, Principesa de Edinburg si de Saxa Coburg si Gotha, nascuta Marie Alexandra Victoria, din Casa de Saxa-Coburg si Gotha (n. Eastwell Park, Kent, Anglia d. 18 iulie1938, Sinaia, Regatul Romaniei), a fost mare printesa a Marii Britanii si Irlandei, consoarta regelui Ferdinand si regina a Romaniei. A fost nepoata reginei Victoria a Marii Britanii. Regina Maria a Romaniei s-a nascut la Eastwell Park in Kent, si a fost initial Principesa de Edinburg. A fost fiica ducelui Alfred de Saxa Coburg si Gotha, cel de al doilea fiu al Reginei Victoria, mama sa a fost Marea Ducesa Maria Alexandrovna, unica fiica a TaruluiAlexandru al II-lea al Rusiei. In consecinta, Printesa Maria este nepoata Regelui Edward al VII-lea si verisoara primara a Tarului Nicolae al II-lea si a Regelui George al V-lea. Regina Maria a fost supranumita de popor Mama ranitilor , Regina-soldat , pentru atitudinea ei brava din timpul Primului Razboi Mondial, cand, alaturi de doamnele de la curte a lucrat direct pe front in spitale de campanie si a coordonat activitatea unei fundatii de caritate. Maria Alexandra Victoria s-a logodit la 16 ani cu Printul Ferdinand de Hohenzollern, mostenitor al tronului Romaniei. Casatoria a avut loc la 29 decembrie 1892. Unul dintre exponatele Muzeului National de Istorie al Romaniei, o cupa de argint oferita de municipalitatea Capitalei, aminteste de acest eveniment; piesa are gravata inscriptia: Bine ai venit mireasa de Dumnezeu aleasa spre a patriei cinstire. Ianuarie 1893. Celebra sa bunica, Regina Victoria, a caracterizat Romania ca fiind o tara foarte instabila si avand populatia destul de corupta. In timpul Primului Razboi, aceste cuvinte s-au dovedit a fi premonitorii caci Romania neintregita, care se unificase in 1859, a fost ocupata dupa o serie de infrangeri militare de armata germana ce atacase dinspre Ungaria si din Bulgaria si obligata sa se restranga in Moldova. Pe aceasta suprafata restransa, cu capitala la Iasi, s-a retras familia regala, aici s-au refugiat toate institutiile publice ale statului roman, in timp ce in Rusia, aliata de la Rasarit a Romaniei, familia tarilor rusi Romanov au fost executata si la granita de est a izbucnit Revolutia Bolsevica. Dilema politica a Romaniei in perioada dintre 1914 si 1916 a fost daca sa participe in primul razboi mondial alaturi de aliati sau alaturi de germani, si tara ramasese intr-o pozitie de neutralitate timp de doi ani, nu in ultimul rand datorita prim-ministrului I.
C. Bratianu. Dar alaturi de acesta, o influenta deosebita in a determina pe regele Ferdinand (dupa 1914) sa intre in razboi de partea Antantei in 1916 l-a avut Regina Romaniei, Maria. Armata romana, antrenata de francezi, a luptat cu vitejie in Muntii Carpati si a invins o armata germana superior dotata, dar in cele din urma a fost fortata sa se retraga la sfarsitul razboiului. Au intrat acum in scena diplomatii care au obtinut o victorie si recunoasterea acestor eforturi si fapte de vitejie prin includerea sa de partea taberei victorioase in momentul semnarii Tratatului de la Versailles. Regina Maria a calatorit la Paris in timpul Conferintei de Pace si s-a instalat cu fiicele sale, extrem de frumoase, la Hotelul Crillon, in Place de la Concorde. Primul ministru francez Clemenceau, un fost ofiter de armata cu maniere impecabile si cu o inclinatie spre femei frumoase, a prezentat Reginei omagiile sale, care l-a primit in toata splendoarea sa. Frumusetea ei era dublata de o inteligenta iesita din comun. Ea a pledat pentru cauza romanilor, reamintindu-le aliatilor occidentali enormul sacrificiu al Armatei Romane....