Ucenicul Sundar intreaba: Ceea ce ma framanta pe mine in deosebi este dorinta de a afla ce este intr a de var pacatul. Cum a putut razbi acest pacat in alca tuirea lumii si impotriva lui Dum nezeu celui atotputernic, Care a zidit lumea? Domnul raspunde: Pacatul este numele cu care a fost nu mita orice fapta pe care o []Ucenicul Sundar intreaba: Ceea ce ma framanta pe mine in deosebi este dorinta de a afla ce este intr a de var pacatul. Cum a putut razbi acest pacat in alca tuirea lumii si impotriva lui Dum nezeu celui atotputernic, Care a zidit lumea?Domnul raspunde: Pacatul este numele cu care a fost nu mita orice fapta pe care o sa varseste un om nesocotind voia lui Dumnezeu si urmand propria sa voie; nesocotind ceea ce este bine si drept si alegand ceea ce este rau si nedrept, multumin du-si poftele sale si lucrand dupa bunul sau plac.

Pacatul nu are o viata a lui care sa ne ingaduie sa spunem ca el a fost creat de cineva; el este mai de graba o stare. Ziditorul lumii, Dumnezeu cel atotbun, nu a putut sa dea nastere nici unui lucru rau; ar fi aceasta impotriva firii Sale.

Nici Satan n-a creat pacatul. Satan nu poate decat sa strice ceea ce a fost facut bun. El n-are nici o putere creatoare (de za mislire).

Prin urmare, pacatul nu a fost creat, el nu are o existenta pro prie.

El este numai o stare in care se nimiceste omul ratacit. Lu mina exista, dar intunericul nu exista; intunericul este numai lipsa de lumina. Tot asa, raul si pacatul nu au nici un fel de viata a lor, ci ele sunt numai lipsa de bine sau impotrivirea fata de el. Aceasta infricosatoare stare de pacat este foarte primejdioasa, deoarece, din pricina intunecimii in care ea te cufunda, multe suflete se abat de la calea cea dreapta. Ele naufragiaza pe stancile colturoase ale lui Satan si aluneca in prapastia plina de neguri a iadului unde isi afla pieirea.

Eu, Cel Care sunt Lumina lumii, de aceea am coborat pe pamant, ca sa-i izbavesc de puterea intunericului pe cei care se pocaiesc si cred in Mine.

Eu ii ajut sa ajunga fara grija la limanul dorit, in cer, unde nu e nici urma de intuneric (Apoc 21, 23; 22, 5).

Tu Ma intrebi cum s-a ivit pacatul in lume. S-a ivit pentru ca Satan si omul si-au implinit sco purile lor rele din sloboda lor voie. Acum, fireste, tu Ma intrebi de ce Dumnezeu n-a pus in om un fel de neputinta de a cadea in aceasta stare. Ei bine, daca omul ar fi fost zidit ca o simpla unealta, ca o masina oarecare, atunci ar fi fost cu...