S-a intamplat la 30 octombrie 1821, 30.

X / 11.

XI: S-a nascut scriitorul rus Feodor Mihailovici Dostoievski. Feodor Mihailovici Dostoievski (n. 30 octombrie1821/11 noiembrie d. 28 ianuarie 1881/ 9 februarie, St. Petersburg, Rusia) a fost unul din cei mai importanti scriitori rusi, ale carui opere au avut un efect profund si de durata asupra fictiunii []The post S-a intamplat la 30 octombrie 1821, 30.

X / 11.

XI appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat la 30 octombrie 1821, 30.

X / 11.

XI was first posted on octombrie 30, 2020 at 7:35 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat la 30 octombrie 1821, 30.

X / 11.

XI: S-a nascut scriitorul rus Feodor Mihailovici Dostoievski. Feodor Mihailovici Dostoievski (n. 30 octombrie1821/11 noiembrie d. 28 ianuarie 1881/ 9 februarie, St. Petersburg, Rusia) a fost unul din cei mai importanti scriitori rusi, ale carui opere au avut un efect profund si de durata asupra fictiunii din secolul al XX-lea. Adesea prezentand personaje aflate in stari de constiinta extreme sau fracturate, operele sale demonstreaza un talent extraordinar pentru patrunderea psihologiei umane si analiza politicii sociale si spirituale a societatii din Rusia epocii sale. Multe dintre operele sale au fost profetice si el a fost un precursor al unor idei moderne. Se spune despre el ca este parintele existentialismului (doctrina filozofica si de actiune caracterizata printr-o accentuare a individualitatii, propagarea libertatii individuale si a subiectivitatii), in special in Insemnari din subterana, volum descris de Walter Kaufmann drept cea mai buna uvertura pentru existentialism scrisa vreodata . Este unul dintre cei mai importanti autori din literatura universala, a carui opera este o stralucita replica literara si filosofica la criza sociala si spirituala a vremii sale, zugravind ciocniri polifonice intre personaje originale si paradoxale, aflate intr-o permanenta si pasionanta cautare a armoniei sociale si umane, marcate de un profund psihologism si tragism.

Cartile sale sunt traduse si comentate in intreaga lume, dupa ele s-au realizat numeroase spectacole de teatru si filme celebre. Feodor a fost cel de-al doilea copil dintre cei sapte ai lui Mihail si Mariei Dostoievski. Imediat dupa ce mama sa a murit de tuberculoza in 1837, el si fratele sau Mihail au fost trimisi la Academia Tehnica Militara din Sankt Petersburg. Tatal lor, un chirurg militar in retragere, care a lucrat la Spitalul pentru saraci Mariinsky (Sfanta Maria) din Moscova, a murit in 1839. Desi nu este sigur, se pare ca ar fi fost ucis de un servitor care i-a turnat vodca pe gat pana la sufocarea sa. Indiferent de ce s-a intamplat cu adevarat, Sigmund Freud s-a ocupat de acest episod in articolul sau Dostoievski si paricidul (1928). Dostoievski a fost arestat si inchis in 1849 pentru activitati antistatale impotriva tarului Nicolae I. Pe 16 noiembrie din aceluiasi an, a fost condamnat la moarte pentru legaturile cu un grup de intelectuali liberali, din Cercul Petrasevski.

In plan biografic, momentul crucial al vietii lui Dostoievski l-a reprezentat anul 1849, cand a fost arestat si condamnat la moarte pentru participarea la intrunirile unui cerc de tineri fourieristi (condus de Mihail Petrasevski), in cadrul carora se purtau discutii subversive. Impreuna cu ceilalti detinuti, a fost transportat in piata unde aveau loc executiile si trecut prin toata procedura de anuntare a condamnarii la moarte prin impuscare. Dupa patru ani in katorga, urmati de alti cinci de serviciu militar obligatoriu, revine la Petersburg si isi reia activitatea literara. Pana in momentul arestului fusese plasat de critica in umbra lui Gogol. Incidenta crizelor de epilepsie, la care era predispus, a crescut in aceasta perioada. La eliberarea din inchisoare in 1854, i s-a oferit sansa sa devina soldat pentru restul pedepsei, in Regimentul siberian. Dostoievski si-a petrecut cinci ani din viata aici, intai a fost caporal, apoi a devenit locotenent la al saptelea batalion din acest regiment, stationat langa fortul Semipalatinsk din Kazahstan.

A fost o experienta care i-a schimbat si parerile ideologice, astfel Dostoevski a abandonat ideile liberale si a devenit conservator si extrem de religios. S-a imprietenit cu un alt conservator, Constantin Pobedonostev. A avut o legatura si mai apoi s-a casatorit cu Maria Dmitrievna Isaeva, vaduva unui cunoscut din Siberia. In 1860, s-a intors la St. Petersburg, unde a scos o serie de gazete literare alaturi de fratele sau mai mare, Mihail, dar fara mare succes. In 1864 sotia sa moare, eveniment care il lasa puternic afectat, iar la scurt timp isi pierde si fratele, care ii era foarte drag. Cum financiar, Dostoievski nu avea nici o economie si cu toate straduintele nu se intrevedea vreo sursa de venit scriitorul cade intr-o depresie accentuata sancepe sa joace jocuri de noroc de pe urma carora acumuleaza datorii uriase.

A suferit de patima jocului si de pe urma efectelor...