La baza mantuirii noastre stau doua mari virtuti: ascultarea de Domnul si smerenia. Atat Domnul Iisus, cat si Maica Lui cea Sfanta au dat dovada de ascultare si smerenie. In Epistola catre Filipeni, cap. 2, v. 8, ni se spune ca Domnul Iisus S-a smerit pe Sine facandu-Se ascultator pana la moarte si inca moarte []La baza mantuirii noastre stau doua mari virtuti: ascultarea de Domnul si smerenia. Atat Domnul Iisus, cat si Maica Lui cea Sfanta au dat dovada de ascultare si smerenie. In Epistola catre Filipeni, cap. 2, v. 8, ni se spune ca Domnul Iisus S-a smerit pe Sine facandu-Se ascultator pana la moarte si inca moarte de cruce. In Evanghelia de la Luca, la cap. 1, vv. 28- 38, despre Maica Domnului ni se spune ca, la Bunavestire, dupa ce ingerul i-a spus: Bucura-te, cea plina de har si Iata, vei lua in pantece si vei naste fiu si vei chema numele Lui Iisus, Maica Domnului s-a smerit pe sine si, cu mare ascultare, a zis: Iata roaba Domnului. Fie mie dupa cuvantul tau.

La Schimbarea la Fata, DumnezeuTatal a vorbit despre Fiul Sau Domnul Iisus si a dat o porunca, in Matei, cap. 17, v. 5 si a spus: Acesta este Fiul Meu cel iubit, intru Carele am binevoit; de Acesta sa ascultati. Mie mi se pare acest verset spus de Dumnezeu-Tatal cel mai impozant din toata Scriptura si porunca cea mai mare, care cuprinde in ea porunca iubirii si celelalte porunci lasate noua de Mantuitorul Hristos.

Ascultarea de Hristos este calea mantuirii noastre si esenta crestinismului. Sf. Grigorie Sinaitul, referitor la ascultare, spune: Ascultarea de Domnul este viata vesnica, scara cereasca, suire grabnica, bogatie de cununi, lucru ingeresc, calatorie si urcare cereasca. Ascultarea implineste toate poruncile, pe toate le indreapta, pe toate le face si zideste sufletul in chip nevazut, cu mare grija il imbogateste si il asaza in vistierie, il ridica necontenit spre Dumnezeu, ca sa stea inainte incununat si infrumusetat in taina .

La nunta din Cana Galileii, mama lui Iisus le-a zis ucenicilor: Ascultati orice va va spune El . Iar in pilda bogatului si a saracului Lazar, cand bogatul i-a zis lui Avraam sa-l trimita pe Lazar la cei cinci frati ai lui sa le dea marturie sa nu vina si ei la acest loc de chin, Avraam le-a zis: Au pe Moise si pe prooroci; sa asculte de ei. Daca nu asculta de Moise si de prooroci, nici daca ar invia cineva din morti nu vor crede . In Epistola catre Evrei ni se spune ca noi, oamenii, suntem aici, pe pamant, straini si calatori si ca nu avem pe pamant cetate statatoare, ci o asteptam pe aceea ce va sa vina, adica Cetatea lui Dumnezeu. Parintele Cleopa Ilie spunea ca noi calatorim spre Imparatia Cerurilor, avand la stanga si la dreapta doua ziduri duhovnicesti: aducerea-aminte de moarte si Ascultarea de Hristos si de Cuvantul cel sfant al Lui.

Despre ascultare, citim in Vechiul Testament, la Facere, cap. 22, ca Avraam a fost incercat de Domnul cand i-a spus sa-l aduca ardere de tot pe...