S-a intamplat in 19 noiembrie 1819: Este inaugurat Muzeul Prado din Madrid. Muzeul Prado (Museo del Prado) este un muzeu si o galerie de arta amplasat in Madrid, Spania. Cuprinde una dintre cele mai interesante colectii de arta europeana, din secolulsecolul al XIV-lea si pana la inceputul secolului al XIX-lea. Fondat ca muzeu de []The post S-a intamplat in 19 noiembrie 1819 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 19 noiembrie 1819 was first posted on noiembrie 19, 2020 at 2:03 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 19 noiembrie 1819: Este inaugurat Muzeul Prado din Madrid. Muzeul Prado (Museo del Prado) este un muzeu si o galerie de arta amplasat in Madrid, Spania. Cuprinde una dintre cele mai interesante colectii de arta europeana, din secolulsecolul al XIV-lea si pana la inceputul secolului al XIX-lea. Fondat ca muzeu de pictura si sculptura, El Prado contine de asemenea o importanta colectie de peste 5.000 de desene, 2.000 de afise, 1.000 de monede si aproape 2.000 de obiecte decorative si lucrari de arta. Sculptura este reprezentata prin peste 700 de lucrari si printr-un numar mai mic de fragmente sculpturale. Superba galerie de tablouri (8.600 de picturi) este factorul care ii confera muzeului renumele international. Indiscutabil, in Prado se afla cele mai mari colectii de lucrari ale spaniolilor Diego Vel zquez si Francisco Goya, precum si ale lui Hieronymus Bosch (favoritul Regelui Filip al II-lea al Spaniei). Muzeul expune o serie de colectii excelente semnate El Greco, Peter Paul Rubens, Rafael, Titian, Bartolome Esteban Murillo.

Lucrari ale lui Melozzo da Forl , Botticelli, Caravaggio, Albrecht D rer, Rembrandt, Veronese si multi altii sunt de asemenea de vazut in Prado.

Cea mai cunoscuta opera de arta expusa este Las Meninas de Vel zquez. Vel zquez nu doar a oferit muzeului propriile sale tablouri superbe, ci chiar a atras prin sensibilitatea sa artistica mare parte din colectia de maestrii italieni a muzeului.

Muzeul Prado este amplasat intr-o cladire construita in timpul regatului lui Carol al III-lea, parte a unui plan de urbanizare care dorea sa faca din Madrid un oras monumental. Aceasta pajiste (prado in spaniola) a dat numele intregii zone (Sal n del Prado, mai tarziu Paseo del Prado), apoi chiar muzeului insusi, dupa nationalizare. Lucrarile la constructia cladirii au fost suspendate dupa terminarea domniei lui Carol al III-lea si in timpul Razboiului Spaniol de Independenta, fiind reluate doar in timpul...