Slujba cunoscut sub numele de Liturghia darurilor mai inainte sfintite este de fapt un ritual de imp rt sanie dezvoltat prin imbinarea vecerniei cu unele elemente ale Sfintei Liturghii. Cu toate c nu se aduce jertfa cea f r de sange si nu se sfintesc darurile de paine si vin, ea poart denumirea de Liturghie deoarece in cadrul []Slujba cunoscut sub numele de Liturghia darurilor mai inainte sfintite este de fapt un ritual de imp rt sanie dezvoltat prin imbinarea vecerniei cu unele elemente ale Sfintei Liturghii. Cu toate c nu se aduce jertfa cea f r de sange si nu se sfintesc darurile de paine si vin, ea poart denumirea de Liturghie deoarece in cadrul ei are loc imp rt sirea cu Sfintele Taine.

Slujb specific Postului MareIn prezent Liturghia darurilor mai inainte sfintite este o slujb specific Postului Mare putandu-se s varsi in zilele de peste s pt man (de luni pan vineri) cu exceptia zilelor aliturgice, a s rb torii Buneivestiri si a Joii si Sambetei Mari.

Aparitia si dezvoltarea acestei slujbe a avut loc in contextul interzicerii de c tre Biseric a s varsirii Liturghiei propriu-zise in zilele de rand din Postul Mare. Aceast interdictie vine s exprime incompatibilitatea dintre atmosfera de tristete, de absent a Mirelui, specific zilelor de rand din Postul Mare si caracterul festiv si luminos al Sfintei Liturghii, ca s rb toare a venirii Mirelui Hristos in mijlocul Bisericii Sale.

Ritual de imp rt sire cu Sfintele TaineSfanta Liturghie este centrul vietii noastre in Hristos avand ca punct culminant unirea cu Hristos prin imp rt sirea cu Sfintele Taine. Dar imp rt sirea cu Trupul si Sangele Domnului nu este numai plinirea ostenelilor si tinta spre care n zuim ci este si ajutorul divin pe care il primim in nevointa noastr duhovniceasc si care ne ajut s aspir m c tre o comuniune des varsit in ziua cea neinserat a Imp r tiei lui Dumnezeu. De aceea Biserica a randuit un ritual de imp rt sire si in zilele de rand din Postul Mare.

Postul ascetic si postul totalPostul mare este o perioad de mare nevoint sufleteasc si trupeasc in care se imbin cele dou feluri de postire: postul ascetic si postul total. Postul ascetic reprezint abtinerea de la anumite manc ruri si b uturi si reducerea substantial a regimului alimentar in vederea eliber rii de sub st panirea poftelor trupului. Postul total sau ajunarea este renuntarea total la mancare si b utur pe o durat scurt de timp (o zi sau dou ) fiind expresia st rii de preg tire si asteptare. In acest sens ajunarea face parte intotdeauna din preg tirea pentru unirea cu Hristos in Sfanta Imp rt sanie.

In Postul Mare, in zilele de peste...