S-a intamplat in 10 martie 1856 . S-a nascut Petre Dulfu, poet, traducator si dramaturg; pedagog de vocatie si om de cultura preocupat de luminarea taranimii. Petre Dulfu (n. Tohat, comitatul Salaj d. 31 octombrie 1953, Bucuresti) a fost un autor de basme, poet, profesor, traducator si doctor in filosofie roman. A fost membru []The post S-a intamplat in 10 martie 1856 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 10 martie 1856 was first posted on martie 10, 2021 at 5:24 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 10 martie 1856 . S-a nascut Petre Dulfu, poet, traducator si dramaturg; pedagog de vocatie si om de cultura preocupat de luminarea taranimii. Petre Dulfu (n. Tohat, comitatul Salaj d. 31 octombrie 1953, Bucuresti) a fost un autor de basme, poet, profesor, traducator si doctor in filosofie roman. A fost membru al Societatii Scriitorilor Romani din 1911. Dupa absolvirea claselor primare si a Gimnaziului din Baia Mare (Colegiul Gheorghe Sincai de astazi), a urmat cursurile Facultatii de Litere si Filosofie la Cluj, obtinand, in 1881, diploma de doctor in filosofie cu o lucrare dedicata activitatii literare a lui Vasile Alecsandri (titlul original: M k d se a rom n irodalom ter n , Activitatea lui Vasile Alecsandri pe taramul literaturii romane ).

Toate studiile, inclusiv lucrarea de doctorat, le-a facut in limba maghiara. Dupa terminarea studiilor, a trecut Carpatii si s-a stabilit in Bucuresti, desfasurand o bogata activitate literara si didactica pana la sfarsitul vietii. Aici, prin intermediul lui Ioan Slavici si apoi in casa cunoscutului pedagog Barbu Constantinescu, a avut ocazia sa cunoasca mari personalitati culturale: Bogdan Petriceicu Hasdeu, Mihai Eminescu, Alexandru Vlahuta, Alexandru Odobescu, B. St. Delavrancea. A fost dascal la scoala normala de invatatori si la scoala normala de fete Elena Doamna din Bucuresti. Primele poezii originale le-a citit in sedintele Societatii de biblioteca devenita...