S-a intamplat in 22 martie 1943 . Premiera filmului O noapte furtunoasa , ecranizare a celebrei comedii a lui I. L. Caragiale; din distributie faceau parte: Radu Beligan, Alexandru Giugaru, iar regia era semnata de Jean Georgescu. Filmul O noapte furtunoasa , prima transpunere cinematografica a universului comic al marelui dramaturg, a avut premiera de gala []The post S-a intamplat in 22 martie 1943 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 22 martie 1943 was first posted on martie 22, 2021 at 6:51 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 22 martie 1943 . Premiera filmului O noapte furtunoasa , ecranizare a celebrei comedii a lui I. L. Caragiale; din distributie faceau parte: Radu Beligan, Alexandru Giugaru, iar regia era semnata de Jean Georgescu. Filmul O noapte furtunoasa , prima transpunere cinematografica a universului comic al marelui dramaturg, a avut premiera de gala la 22 martie 1943, la cinematograful bucurestean ARO, proaspat renovat.

Scriitorul si criticul de film Marian Radulescu aprecia, in articolul Ceva bun de la filmul romanesc , ca inainte de nationalizarea industriei cinematografice din Romania, s-au realizat prea putine filme notabile. Unul dintre ele este, cu siguranta, O noapte furtunoasa (regia: Jean Georgescu). Filmul respecta firul epic al piesei de teatru, prezentandu-l pe Jupan Dumitrache, interpretat de Alexandru Giugaru, care, intorcandu-se de la gradina Union, unde le scosese in lume pe sotia Veta si pe cumnata Zita, observa un scarta, scarta pe hartie care ii urmareste. Incidentul se repeta, iar Jupan Dumitrache, capitan in garda civica si negustor, intra la banuieli cum ca acest moftangiu si coate-goale i-ar urmari, de fapt, nevasta, pe Veta. Ii povesteste aceste intamplari prietenului sau, Nae Ipingescu, si ajutorului sau in negustorie, Chiriac, cel care era, de fapt, amantul Vetei. Numai ca moftangiul , tanar student si publicist, pe nume Rica Venturiano, nu-i urmarea nevasta, ci ii facea curte Zitei. Confundand casa lui Jupan Dumitrache cu cea a Zitei, ii face o vizita, asa cum, de fapt, se intelesesera, dar isi da seama de eroare prea tarziu, caci Jupan Dumitrache, impreuna cu Nae Ipingescu si cu Chiriac navalesc peste el, fara sa-i mai acorde timp sa le explice cum se crease aceasta confuzie. Potrivit criticului de film Calin Caliman filmul O noapte furtunoasa a depasit, ca intensitate, tot ceea ce se facuse pana atunci in cinematografia nationala. Si aceasta in conditiile in care, la vremea aceea, din cauza razboiului, nu se putea lucra afara pe timpul noptii, asa cum cerea scenariul, drept pentru care toate exterioarele au fost construite intr-un studio foarte mic, de doar 18 metri pe 11 metri. Aceasta sarcina dificila i-a revenit arhitectului Stefan Norris. In ceea ce priveste distributia, ea a fost formata, in mare parte, din actori...