S-a intamplat in 3 mai 1979: Margaret Thatcher a castigat alegerile si a devenit prima femeie prim ministru din istoria Marii Britanii. A detinut aceasta functie pana la 22 noiembrie 1990. Margaret Thatcher a fost prima si singura femeie premier din Marea Britanie, exercitand trei mandate consecutive (1979- 1990). A fost una dintre personalitatile dominante de []The post S-a intamplat in 3 mai 1979 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 3 mai 1979 was first posted on mai 3, 2021 at 6:21 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 3 mai 1979: Margaret Thatcher a castigat alegerile si a devenit prima femeie prim ministru din istoria Marii Britanii. A detinut aceasta functie pana la 22 noiembrie 1990. Margaret Thatcher a fost prima si singura femeie premier din Marea Britanie, exercitand trei mandate consecutive (1979- 1990). A fost una dintre personalitatile dominante de pe scena politica a Marii Britanii din secolul al XX-lea, fiind supranumita Doamna de fier , datorita politicilor sale fara compromis si a capacitatii sale de a conduce.

Margaret Hilda Roberts s-a nascut la 13 octombrie 1925, la Grantham, Lincolnshire, in centrul Angliei, avand de mica o educatie stricta primita de la un tata metodist. A absolvit coala de fete Kesteven si Grantham, iar activitatile sale extrascolare erau pianul, hockey-ul de camp, inotul si recitalurile de poezie. In perioada 1943-1947, studiaza la Universitatea Oxford, fiind licentiata in chimie, apoi devine avocat, in anul 1951. In anul 1940 se inscrie in Asociatia Conservatoare, luand primul contact cu politica. La 13 decembrie 1951, se casatoreste cu omul de afaceri Denis Thatcher pe care l-a cunoscut la una din intalnirile Asociatiei Conservatoare , iar la 15 august 1953 naste doi copii gemeni, Carol si Mark.

Pe 8 octombrie 1959, obtine victoria in primele sale alegeri pentru Parlament, devenind deputat conservator in circumscriptia Finchley, Londra, iar la 15 octombrie 1964, este realeasa, in pofida victoriei laburistilor, devenind purtatoare de cuvant a opozitiei pe domeniile Pensii, Locuinte, Trezorerie, Energie, Transporturi si Educatie. La 19 iunie 1970, conservatorii revin la putere, iar Margaret Thatcher se alatura Guvernului, in cadrul caruia este insarcinata cu Educatia si tiinta, iar la 11 februarie 1975, Thatcher este aleasa presedinta Partidului Conservator.

In perioada 1975-1979 a fost liderul opozitiei, pozitie din care a criticat taxele mari impuse de catre Guvernul Laburist, subliniind ori de cate ori a avut ocazia, ca aceste masuri indreapta tara spre comunism. La 3 mai 1979, conservatorii castiga alegerile, iar dupa o zi Margaret Thatcher devine prima femeie premier a Marii Britanii, prima din istoria Europei si a patra din lume.

Principala provocare a mandatului sau era redresarea economiei Anglei, aflata in puternic declin.

La 2 aprilie 1982, Argentina invadeaza Insulele Malvine Falkland, iar Margaret Thatcher trimite trupe britanice in zona, reusind sa pastreze insulele sub tutela britanica. La finalul conflictului, popularitatea lui Margaret Thatcher atinge cote ridicate. Un an mai tarziu, la 9 iunie, ea obtine o noua victorie in alegerile legislative pentru conservatori. Un alt moment important in cariera sa de prim ministru s-a petrecut la 12 martie 1984, cand a inceput greva minerilor din domeniul carbunelui, dar dupa un conflict de aproape un an acestia accepta planul premierului Thatcher de inchidere a exploatarilor.

In 26 iunie 1984, Marea Britanie obtine o reducere importanta la contributia sa la bugetul...