S-a intamplat in 3 mai 1469: S-a nascut Niccolo Machiavelli, scriitor, om politic si istoric, reprezentant ilustru al istoriografiei renascentiste. Niccol di Bernardo dei Machiavelli (n. Florenta d. 21 iunie 1527, Florenta) a fost un diplomat, functionar public, filozof, om politic si scriitor italian.

A fost un exponent de prestigiu al Renasterii italiene. Opera sa []The post S-a intamplat in 3 mai 1469 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 3 mai 1469 was first posted on mai 3, 2021 at 2:06 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.com S-a intamplat in 3 mai 1469: S-a nascut Niccolo Machiavelli, scriitor, om politic si istoric, reprezentant ilustru al istoriografiei renascentiste. Niccol di Bernardo dei Machiavelli (n. Florenta d. 21 iunie 1527, Florenta) a fost un diplomat, functionar public, filozof, om politic si scriitor italian.

A fost un exponent de prestigiu al Renasterii italiene. Opera sa capitala Il principe (Principele ) este considerata primul tratat modern de politica. Nascut in micul sat San Casciano in Val di Pesa, la aproximativ cincisprezece kilometri de Florenta, la 3 mai 1469, Niccol era fiul lui Bernardo Machiavelli (avocat apartinand unei ramure saracite a unei influente familii florentine) si al Bartolomeii di Stefano Nelli, ambii de familii culte si de origini nobiliare, dar cu putine resurse din cauza unor datorii ale tatalui. Viata sa se divide in trei perioade; fiecare din ele reprezentand chiar istoria Florentei. Tineretea sa coincide cu maretia Florentei ca putere italiana, sub mandatul lui Lorenzo de Medici, Magnificul. Caderea familiei Medici a avut loc in 1494, iar in acelasi an Machiavelli se integra in serviciul public. In timpul carierei sale de ofiter, Florenta a fost libera sub guvernarea unei republici, care a durat pana in 1512, atunci cand familia Medici a revenit la putere si Machiavelli si-a pierdut postul.

Familia a guvernat Florenta intre 1512 si 1527, cand au fost din nou indepartati de la putere.

Aceasta a fost perioada de activitate literara a lui Machiavelli si bineinteles a cresterii influentei sale.

A murit la 58 de ani, fara a-si mai recupera pozitia in guvern. Intrat in serviciul guvernului intre 1494 si 1512 in calitate de contabil, Niccol Machiavelli a cunoscut succesul dupa proclamarea Republicii Florentine, in 1498. A fost secretar al Consiliului celor Zece (i Dieci della liberta e della pace), consiliu care conducea negocierile diplomatice si supraveghea operatiunile militare ale republicii.

Printre insarcinarile sale s-au numarat vizitele la suveranul francez (in 1504, 1510-1511), la Sfantul Scaun (1506), si la imparatul german (1507-1508). In timpul misiunilor sale diplomatice a cunoscut multi dintre principii italieni si a putut sa le studieze strategiile politice, in special cele ale lui Cesare Borgia, care era preocupat, la vremea respectiva, de extinderea posesiunilor sale in Italia centrala. Din 1503 pana in 1506, Machiavelli a reorganizat apararea militara a Republicii Florentine. Desi, in aceasta perioada, armatele de mercenari erau folosite in mod curent, a preferat sa se bazeze doar pe...