S-a intamplat in 10 mai 1981: A murit arhitectul si profesorul Octav Doicescu, realizator al unor ansambluri arhitectonice de mare amploare (Casa Romana de la Expozitia Internationala de la New York, Complexul de pe malul lacului Snagov, Opera Romana, Institutul Politehnic din Bucuresti s.a.); membru titular al Academiei Romane din 1974. Octav Doicescu (n.ianuarie []The post S-a intamplat in 10 mai 1981 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 10 mai 1981 was first posted on mai 10, 2021 at 6:09 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 10 mai 1981: A murit arhitectul si profesorul Octav Doicescu, realizator al unor ansambluri arhitectonice de mare amploare (Casa Romana de la Expozitia Internationala de la New York, Complexul de pe malul lacului Snagov, Opera Romana, Institutul Politehnic din Bucuresti s.a.); membru titular al Academiei Romane din 1974. Octav Doicescu (n.ianuarie 1902, Braila 10 mai 1981,Bucuresti) a fost academician, arhitect, membru titular (1974) al Academiei Romane si Cetatean de onoare al orasului New York (1939, titlu dat lui Doicescu de celebrul primar La Guardia). Nu a fost membru al unui partid politic, nici inainte si nici dupa 1944.

Numele sau a fost dat unei strazi din cartierul Progresul, din orasul sau natal, Braila. O alta strada Octav Doicescu se afla la Timisoara, dar nici una la Bucuresti, orasul pe care a incercat sa-l modernizeze scotandu-l din amprenta stilului greoi cel Brancovenesc. La sfarsitul anilor 30, scrie impreuna cu Marcel Iancu si Horia Creanga, brosura Catre o arhitectura a Bucurestilor , o incercare de a prefigura un Bucuresti modern care pastreaza valorile trecutului. Concomitent, apare revista Simetria , redactata de George Matei Cantacuzino, Matila Ghyka, Tudor Vianu, Titu Evolceanu, tefan (Fanica) Constantinescu, Mac Constantinescu si Octav Doicescu.

Ultimul numar apare in anul 1945. Revista este singura publicatie a epocii care pune problema Orient-Occident in estetica vremii sau problema Mitocanului Roman, articol scris in anul 1939. Concepe schite pentu proiectul monumentului din Indore (India), monument ce trebuia sa adaposteasca o pasare maiastra a lui Brancusi. (New-York Times,1974). Inceputul razboiului a pus capat constructiei din India. In 1939, arhitectul crea planurile pentru Casa Romana , constructia ce a reprezentat tara...