S-a intamplat in 30 mai 1778: A murit Voltaire, filosof si scriitor iluminist francez, creator al asa numitului voltairianism respingerea fanatismului, a prejudecatilor, a intolerantei si a abuzurilor de orice fel si afirmarea ratiunii umane; spirit polemic, atent la realitatile sociale, Voltaire a intruchipat noul tip al scriitorului reprezentant al constiintei publice si luptator []The post S-a intamplat in 30 mai 1778 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 30 mai 1778 was first posted on mai 30, 2021 at 4:17 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 30 mai 1778: A murit Voltaire, filosof si scriitor iluminist francez, creator al asa numitului voltairianism respingerea fanatismului, a prejudecatilor, a intolerantei si a abuzurilor de orice fel si afirmarea ratiunii umane; spirit polemic, atent la realitatile sociale, Voltaire a intruchipat noul tip al scriitorului reprezentant al constiintei publice si luptator pentru idealurile cele mai inalte ale vremii (T. Vianu) si a pregatit, ideologic, Revolutia Franceza. Voltaire, sau pe numele sau adevarat, Fran ois-Marie Arouet s-a nascut la 21 noiembrie 1694, in Paris. Acesta a fost scriitor si o figura marcanta a iluminismului francez, iar cariera sa literara s-a dezvoltat pe parcursul a 60 de ani.

Autorul a adoptat numele de Voltaire in 1718, in urma incarcerarii lui de la Bastille, insa originea pseudonimului nu a fost cunoscuta niciodata. Poate fi o varianta a numelui sau, Arouet, iar literele initiale ale Le Jeune ( tineri ). O alta explicatie ar fi ca el a fost cunoscut sub numele de Le petit volontaire, o ironie la incapatanarea sa. Numele inverseaza, de asemenea, silabele Airvault, orasul natal al familiei sale in regiunea Poitou. Voltaire a mers la colegiul Louis-le-Grand, unde si-a descoperit spiritul critic.

Unchiul sau l-a introdus in cercul deistilor. La rugamintea tatalui sau, in 1711 a inceput Dreptul, pe care nu l-a terminat, interesat fiind mai mult de discutiile intelectualilor, scriitorilor si aristocratilor, ce se desfasurau in palatele sau in cafenelele din Paris. Din pricina viziunilor sale critice, pe care le reda in batjocura, a fost intemnitat in 1717 pentru unsprezece luni la Bastilia. Voltaire a fost un scriitor prolific si a produs in aproape fiecare opere literare de forma (piese de teatru, poezie, romane, eseuri, lucrari istorice si stiintifice, peste 21.000 de scrisori si peste doua mii de carti si pamflete). Multe din lucrarile sale de proza si idile i-au fost scrise...