S-a intamplat in 3 iunie 1899: A murit Johann Strauss II, compozitor austriac (n. 1825). Johann Strauss-fiul s-a nascut la Viena, la 25 octombrie 1825, fiind fiul cel mare al lui Johann Strauss-tatal, un mare compozitor al vremii (n. 14 mart. 1804-m. 25 sept. 1849). In familie, i se spunea ani. Pe cand avea doar []The post S-a intamplat in 3 iunie 1899 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 3 iunie 1899 was first posted on iunie 3, 2021 at 3:16 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 3 iunie 1899: A murit Johann Strauss II, compozitor austriac (n. 1825). Johann Strauss-fiul s-a nascut la Viena, la 25 octombrie 1825, fiind fiul cel mare al lui Johann Strauss-tatal, un mare compozitor al vremii (n. 14 mart. 1804-m. 25 sept. 1849). In familie, i se spunea ani.

Pe cand avea doar sase ani, el a compus primul sau vals, care s-a pastrat sub titlul Primele Ganduri (Erste Gedanke). Tatal sau s-a opus ca fiul cel mare sa urmeze o cariera muzicala. Vocatia muzicala a fratilor Strauss a gasit un aliat firesc in mama lor, care, cu destul de multa greutate, a obtinut de la tatal lor aprobarea pentru ca fratii Strauss sa invete sa cante la pian. Johann si Josef devenisera pianisti straluciti, complacandu-se tot mai mult in atmosfera artistica de care era plina Viena in epoca lor, in ciuda incercarilor tatalui lor de a-i tine departe de ea.

Obligat de tatal sau, Johann Strauss-fiul a studiat pentru a deveni functionar de banca, dar a renuntat fiind exclus dupa doi ani, pentru comportament inadecvat. Dupa divortul parintilor, incurajat de mama sa, a luat lectii de vioara de la Kehlmann, maestru de balet al Operei imperiale, un pedagog experimentat, de la care a primit si cele dintai notiuni teoretice. Dar adevaratul lui maestru a fost capelmaistrul Josef Drechsler (1782-1852), care l-a primit in randurile elevilor sai, la 16 ani. Drechsler a semnat la 7 iulie 1844 un certificat despre talentul cu totul exceptional al tanarului Johann Strauss, necesar pentru ca magistratul orasului sa-i elibereze proaspatului capelmaistru autorizatia de a canta cu ansamblul alcatuit de el in localurile publice ale Vienei. Johann Strauss avea doar 19 ani si, fiind considerat minor din punct de vedere juridic, avea nevoie de acordul tatalui sau. Pentru ca nu l-a primit, Drechsler a girat, cu intregul sau prestigiu profesional, in fata magistratului pentru seriozitatea si buna pregatire artistica ale fostului sau discipol. Johann Strauss si-a constituit propria lui orchestra la cazinoul Dommayer , devenind astfel concurentul lui Johann Strauss-tatal, care a incercat sa-l obstructioneze. Strauss contra Strauss! tirea a izbucnit pe neasteptate in toamna anului 1844. Vienezii se impartisera in doua tabere, unii aproband insufletiti hotararea plina de curaj a fiului, alti luand cu indarjire apararea tatalui. A urmat primul concert asteptat cu nerabdare de vienezi. Tanarul Strauss a cucerit de la inceput si pentru totdeauna auditoriul, lucru pe care l-a confirmat intreaga presa vieneza. Johann Strauss-tatal a aflat din sursa autorizata a opiniei publice ca in orasul unde se crezuse singur stapan este loc pentru amandoi zeii de casa ai vienezilor. Succesul fulgerator al lui Johann Strauss-fiul a fost un semn al vremurilor noi. Muzica tanarului Strauss, mai spontana si mai expresiva, aducea o puternica inovatie locala, un timbru care era doar al Vienei. De la primele sale valsuri Johann Strauss-fiul a folosit un anumit fel al lui propriu de a canta, o concizie sugestiva a imaginilor muzicale eliberate de servitutiile clasice.

Valsurile lui sunt lirice, expresia frustranta a sentimentelor captiveaza urechea si inima, melodia concentrata talmaceste o emotie sincera. Ele au castigat un public din ce in ce mai larg, care le asculta nopti intregi fara sa se plictiseasca. Impresarii i-au oferit tanarului Strauss contracte avantajoase pentru Berlin, Paris si Londra, unde compozitiile lui erau vandute in librarii in mii si mii de exemplare.

In 1848, a fost numit sef al muzicii municipale din Viena. Tata si fiu, muzica...