S-a întâmplat în 13 iunie 1941
S-a intamplat in 13 iunie 1941 was first posted on iunie 13, 2021 at 3:09 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 13 iunie 1941: In noaptea de 12 spre 13 iunie au fost deportati din Basarabia si Bucovina de Nord in Siberia peste 32.000 locuitori. Dupa alipirea Basarabiei la Uniunea Sovietica, la inceputul celui de-al Doilea Razboi Mondial, au demarat si represiunile asupra bastinasilor care aveau drept scop deznationalizarea teritoriului rupt de la Romania. In perioada 12-13 iunie 1941, istoricii aveau sa noteze primul val de deportari organizat de puterea de la Moscova in Basarabia. Atunci, au fost bligati sa-si paraseasca locuintele cei mai instariti basarabeni, intelectualii si cei care ocupasera posturi inalte pe timpul romanilor, considerati a fi elemente antisovietice , care au fost dusi in Siberia sau Kazahstan.
Listele cu deportati au fost facute de NKVD pe baza de delatiuni, tinandu-se cont de pregatirea si activitatea capului familiei, de averea sa si de faptul ca a colaborat cu administratia romaneasca.
Operatiunea de deportare a inceput in noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, la ora 2.30, si a cuprins teritoriile anexate de URSS de la Romania in iunie 1940.
Urmau sa fie ridicate 32 423 de persoane, dintre care 6 250 sa fie arestate, iar restul 26 173 de persoane deportate, inclusiv 5 033 de persoane arestate si alte 14 542 deportate din RSS Moldoveneasca. De obicei, o echipa formata din doi-trei militari inarmati si un lucrator al securitatii (NKVD) batea la geamul casei, in plina noapte, luand prin surprindere gospodarii. Intr-un sfert de ora sa fiti gata! era ordinul care li se dadea oamenilor cuprinsi in spaima de cele intamplate, neintelegand unde merg si de ce. Deseori, printre cei care veneau sa ridice oamenii se gasea si binevoitorul sau binefacatorul care a denuntat familia si, astfel, ajuta NKVD-ul sa depisteze elementele periculoase. Deportatilor le era permis sa ia cate 10 kg de fiecare persoana, numai ca, de multe ori, tot ce era mai de pret sau mai util in bagajele celor deportati le imparteau intre ei cei care i-au ridicat in miez de noapte. Indata, erau urcati in camioane sau chiar in unele sate in carute, fiind dusi pana la gara de trenuri.
In statiile de cale ferata, membrii fiecarei familii erau separati in felul urmator: capii de familii intr-o parte, tinerii peste 18 ani in alta parte, iar femeile cu copii mici si batranii aparte. A urmat imbarcarea in vagoanele de marfa, cate 70-100 persoane, fara apa si hrana. Pe vagoane scria: Tren cu muncitori romani care au fugit din Romania, de sub jugul boierilor, ca sa vina in raiul sovietic. Iesiti-le in cale cu flori! sau Emigranti voluntari. In Basarabia, 90 vagoane au pornit din statia Taraclia, 44 vagoane din statia Basarabeasca, 44 vagoane din statia Causeni, 48 vagoane din statia Tighina, 187 vagoane din statia Chisinau, 48 vagoane din statia Ungheni, 83 vagoane din statia Ocnita, 133 vagoane din statia Balti, 73 vagoane din statia Floresti, 40 vagoane din statia Rabnita, 38...