Iertarea are doua stari, si anume: sa fii degajat de orice stare sau imprejurare care ar umbri seninul ce ti-l datoreaza si il datorezi semenului tau (cf. Mt 5, 23-24); sa fii degajat de responsabilitatea ce o ai fata de seme-nul tau pentru pacea cugetului, a gandirii pentru semenul tau (v. 25) inaintea []Iertarea are doua stari, si anume: sa fii degajat de orice stare sau imprejurare care ar umbri seninul ce ti-l datoreaza si il datorezi semenului tau (cf. Mt 5, 23-24); sa fii degajat de responsabilitatea ce o ai fata de seme-nul tau pentru pacea cugetului, a gandirii pentru semenul tau (v. 25) inaintea lui Dumnezeu (cf. Mt 6, 15).

Ce vom spune cu aceasta prezentare?Pacatele sunt de mai multe feluri: cu stiinta, cu nestiinta, mai grele, mai usoare, mai putin usoare, care se iarta, care nu se iarta, cum ar fi hula impotriva Duhului Sfant.

Cum se caracterizeaza cea de a doua stare, adica iertarea aceluia care, ca si Dima, Alexandru Caldararu, Imeneu si Filet, iubind lumea si impartasindu-se din ea, face lucrari nepotrivite in adunarea Domnului?Cel credincios, in dragoste dumnezeiasca, toate le iarta, indiferent de natura lor. El iarta cum si Domnul i-a iertat lui toate pacatele. i chiar daca de sapte ori pe zi i-ar gresi cineva, si de sapte ori pe zi ii va cere iertare, dator este sa-l ierte; caci si noi gresim zilnic, si iertam ca sa fim iertati si rugaciunile noastre sa fie ascultate. Daca nu iertam oamenilor greselile lor, nici Tatal nostru cel Ceresc nu ne iarta greselile noastre (cf. Mt 6, 15). Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le si voi la fel; caci in aceasta sunt cuprinse Legea si Proorocii (Mt 7, 12).

Cat despre a doua categorie sau stare, nu putem sa fim altfel decat zice Cuvantul Domnului:...