S-a intamplat in 28 februarie 1863: S-a nascut Gheorghe Marinescu, medic, fondator al scolii romanesti de neurologie. Gheorghe Marinescu (n. Bucuresti d. 15 mai 1938, Bucuresti) a fost un medic neurolog roman, profesor la Facultatea de Medicina din Bucuresti, membru al Academiei Romane, fondatorul colii Romanesti de Neurologie. In 1882 dupa absolvirea Seminarului []The post S-a intamplat in 28 februarie 1863 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 28 februarie 1863: S-a nascut Gheorghe Marinescu, medic, fondator al scolii romanesti de neurologie. Gheorghe Marinescu (n. Bucuresti d. 15 mai 1938, Bucuresti) a fost un medic neurolog roman, profesor la Facultatea de Medicina din Bucuresti, membru al Academiei Romane, fondatorul colii Romanesti de Neurologie. In 1882 dupa absolvirea Seminarului Central se inscrie la Facultatea de Medicina din Bucuresti. Cu sprijinul lui Victor Babes, in al carui laborator de Anatomie Patologica si Bacteriologie incepuse sa lucreze ca preparator, isi continua studiile incepand din 1889 la Paris in clinica de maladii ale sistemului nervos din spitalul Salpetri re condusa de Jean-Martin Charcot. Aici cunoaste pe Pierre Marie, cu care va intretine stranse legaturi in viitor, pe Joseph Babinski si Fulgence Raymond. Mai tarziu va lucra cu Carl Weigert in Frankfurt a.

M. si cu Emil du Bois-Raymond in Berlin. Incurajat de Pierre Marie prezinta in 1890 in Berlin la un congres international rezultatul cercetarilor asupra substratului morfopatologic in acromegalie.

Intre 1890 si 1896 intreprinde calatorii de studii in Germania, Anglia, Belgia si Italia.

In 1897 sustine la Facultatea de Medicina din Paris teza de doctorat cu titlul Mana suculenta in siringomielie. In acelasi an intors in tara primeste functia de sef al serviciului de boli nervoase la spitalul Pantelimon; un an mai tarziu este numit profesor la clinica bolilor nervoase a Facultatii de Medicina din Bucuresti. Tot atunci, in 1898, cu ajutorul operatorului Constantin M. Popescu, realizeaza primul film stiintific din lume: Tulburarile mersului in hemiplegia organica . Insusi Auguste Lumi re recunostea, intr-o scrisoare din 29 iulie 1924: Comunicarile dumneavoastra asupra utilizarii cinematografiei in studiul bolilor nervoase mi-au trecut, intr-adevar, prin mana, intr-o vreme cand primeam La Semaine m dicale , dar atunci aveam alte preocupari de ordin industrial, care nu-mi permiteau sa ma consacru cercetarilor biologice. Marturisesc ca uitasem aceste lucrari si va sunt recunoscator de a mi le fi amintit. Din pacate, putini savanti au urmat calea deschisa de dumneavoastra . Impreuna cu patologul francez Paul Oscar Blocq a publicat un atlas cu aspectele anatomopatologice ale maladiilor...