Dragul meu frate, cunosti tu oare pe Dom nul Iisus? Iata o intrebare asupra careia tu trebuie sa te opresti o clipa, sa te gandesti cu toata seriozitatea si sa-ti dai un raspuns hotarat. O, de L-ai cunoaste cu adevarat cata fericire se va revarsa asupra sufletului tau zbuciumat si framantat! tiu si parca te aud []Dragul meu frate, cunosti tu oare pe Dom nul Iisus?Iata o intrebare asupra careia tu trebuie sa te opresti o clipa, sa te gandesti cu toata seriozitatea si sa-ti dai un raspuns hotarat. O, de L-ai cunoaste cu adevarat cata fericire se va revarsa asupra sufletului tau zbuciumat si framantat! tiu si parca te aud spunandu-mi: Desigur ca-L cunosc, ca doar sunt crestin! . O, de-ar fi asa! Dar ia gandeste-te bine, ce fel de cunoastere ai tu? Nu cumva ea este numai o umbra de noapte intunecoasa?Deschizand Cartea lui Dumnezeu, vedem ca nu toti oamenii L-au cunoscut cu adevarat. Cei mai multi au avut o cunoastere cu totul gresita despre Domnul. Chiar din primele clipe ale ve nirii Sale pe pamant, oamenii s-au impartit. Irod imparatul vedea in Iisus pe Acela care ii va lua imparatia, din care cauza s-a turburat si apoi s-a umplut de manie, dandu-se la ucide rea pruncilor (Mt 2, 16-18).

Nicodim, un fruntas al iudeilor, vedea in Domnul Iisus un invatator de la Dumnezeu (In 3, 2; Mt 19, 16).

Femeia samariteanca vedea in Iisus un iudeu oarecare sau cel mult un prooroc (In 4, 8).

Unii dintre oameni vedeau in Domnul Iisus pe unul din prooroci: Ilie sau Ioan Botezatorul (Mt 16, 14), sau chiar pe un altul (In 6, 14). Altii vedeau pe unul din feciorii lui David (Mt 22, 42), pe fiul tamplarului Iosif (Mt 14, 15), iar altii, in frunte cu fariseii, vedeau in Domnul un vrajmas al Legii (In 5, 16), un om pa catos (In 9, 25) si chiar un samaritean care are drac (In 8, 48), din care cauza L-au pri gonit si asuprit, iar in cele din urma, suferin tele Sale au culminat cu rastignirea de pe cruce. Dar nici insisi ucenicii Domnului, cei cari prin gra iul Sfantului Apostol Petru au strigat: Tu esti Hristosul, Fiul Dumnezeului celui viu (Mt 16, 16), nici ei nu L-au cunoscut deplin, pana la revar sarea Duhului Sfant. i pilda pentru aceasta avem pe cei doi fii ai lui Zevedei, care vad in Domnul Iisus un imparat vremelnic (Mc 10, 37).

Iuda, unul dintre cei doisprezece ucenici, Il vinde pe Domnul pentru 30 de arginti (Mt 26, 14). Iar Petru se leapada de trei ori, cu juramant (Mt 26, 71,...