1. Cuvantul lui Dumnezeu este samanta, harul lui Dumnezeu este ploaia. Samanta, noi trebuie s-o semanam. Ploaia, Dumnezeu o da. Samanta depinde de noi, ploaia nu. Principalul este ca ploaia sa afle samanta in pamant. Principalul este ca Duhul sa afle Cuvantul in mintea si in inima oamenilor. De aceea noi trebuie sa propovaduim Cuvantul []1. Cuvantul lui Dumnezeu este samanta, harul lui Dumnezeu este ploaia.

Samanta, noi trebuie s-o semanam. Ploaia, Dumnezeu o da. Samanta depinde de noi, ploaia nu. Principalul este ca ploaia sa afle samanta in pamant. Principalul este ca Duhul sa afle Cuvantul in mintea si in inima oamenilor.

De aceea noi trebuie sa propovaduim Cuvantul neincetat.

Aceasta depinde de noi, dupa cum semanatul graului depinde de plugar.

Marturisirea Evangheliei depinde de noi, revarsarea Duhului insa nu.

Asta depinde de Duhul Sfant. Daca noi ne facem lucrul nostru, si-l face si Domnul pe al Lui.2. Punerea semintei in pamant depinde de plugar, revarsarea ploii insa nu, ci de Dumnezeu. Datoria plugarului este sa-si faca lucrul sau la timp, pentru ca, atunci cand Dumnezeu va aduce darul ploii, samanta sa fie pusa. Ploaia sa gaseasca samanta totdeauna semanata.

Tot asa, vestirea Evangheliei este datoria noastra si trebuie noi s-o facem la timp si ne la timp. Pentru ca, oricand va voi harul lui Dumnezeu sa trimita ploaie cereasca, revarsarea Duhului Sfant sa afle Cuvantul lui Dumnezeu in inimile oamenilor. i sa faca rodirea lui, adica nasterea din nou.3. De multe ori, in vremuri secetoase, samanta asteapta in pamantul uscat timp indelungat, fara sa incolteasca, pana vine ploaia.

Tot asa, de atatea ori se marturiseste in unele locuri Cuvantul lui Dumnezeu ani de zile fara sa se vada incoltind si rasarind nici un fir duhovnicesc, nici un suflet nascut din nou.

Dar cand vine ploaia cereasca (revarsarea Duhului Sfant), dintr-o data se vede minunea, dintr-o data rasare pe intreg locul.4. Noi suntem impreuna-lucratori cu Dumnezeu (I Cor. 3, 9).

Partea noastra de lucru trebuie sa fie facuta intai.

Dumnezeu asteapta intotdeauna dupa noi.

Lucrarea Domnului este totdeauna dupa lucrarea ucenicilor Sai.

Intai vine samanta, apoi ploaia.

Intai Apa, apoi Duhul. Intai Cuvantul, apoi Harul.

Lucrarea Harului vine totdeauna in urma auzirii Cuvantului (Rom. 10. 17).

De aceea noi trebuie sa fim mereu niste semanatori harnici ai Cuvantului Sfant.5. Semanatorul rareori asteapta dupa ploaie, dar ploaia mai totdeauna asteapta dupa semanator.

Voi niciodata n-ati asteptat dupa Domnul, nici cand I-ati cerut, nici cand L-ati rugat, nici cand I-ati lucrat.

El a fost mereu la timp cu lucrarea Lui.

O, daca am fi si noi asa!6. Toti cei cu care s-a petrecut minunea nasterii din nou n-o pot explica;iti dai seama de toate lucrurile dinainte si din urma, dar de clipa aceea, de harul acela, de vuietul acela nu poti.

Caci nu vine nici cand vrei, nici cum crezi, ci vine pe neasteptate.

La fiecare deosebit in afara, dar la fel inlauntru.7. Credinta in Dumnezeul cel Nevazut, in viata cea nevazuta, in viitorul cel nevazut trebuie sa porneasca de la cele ce se vad.

De la lucrurile mici, marginite, omenesti si vremelnice, trebuie sa ajungem la intelegerea si apoi la cunoasterea celor mari, nemarginite, ceresti si vesnice (Rom. 1, 19-22).

Cunoasterea lui Dumnezeu trebuie sa porneasca de la tot ceea ce inconjoara pe fiecare om.8. Cand omul nu vrea sa asculte graiul atat de limpede al lucrurilor firesti, pamantesti, materiale, cum sa poata el auzi glasul celor ceresti?Cand nu intelege marturisirea celor de pe pamant si predica lor, cum sa poata intelege ceea ce este mai inalt, mai greu si mai adanc,adica marturisirea celor ceresti?Cele din afara vin intai, apoi cele dinauntru.

Cele firesti, apoi cele duhovnicesti.9. Nu poti face parte din Biserica de Sus, daca n-ai facut parte din ceea de josFiecare va invia in mijlocul cetei sale, deci impreuna cu Biserica si adunarea sa in care l-a nascut si l-a asezat Duhul Domnului in viata lui pamanteasca (I Cor. 15, 22-23).

Dar unde si cum vor fi cei care s-au rupt de Biserica si de adunarea lor?Cei care au parasit credinta lor dintai, adica pe cea adevarata.

Ei vor fi ai nimanui.

Ca cel ce si-a tradat parintii.10. Daca ingerii sunt cete si daca pe pamant sunt familii randuite de Dumnezeu, inseamna ca si...