S-a intamplat in 6 aprilie 1894, 6/18: S-a nascut Pamfil eicaru, publicist, memorialist, prozator; in 1928 a intemeiat, la Bucuresti, ziarul Curentul , care l-a consacrat ca pe un redutabil analist politic si ca pe unul dintre cei mai temuti polemisti din Romania; dupa 1944 a trait in Spania si Germania (m. 1980). Pamfil eicaru []The post S-a intamplat in 6 aprilie 1894, 6/18 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 6 aprilie 1894, 6/18 was first posted on aprilie 6, 2020 at 4:25 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 6 aprilie 1894, 6/18: S-a nascut Pamfil eicaru, publicist, memorialist, prozator; in 1928 a intemeiat, la Bucuresti, ziarul Curentul , care l-a consacrat ca pe un redutabil analist politic si ca pe unul dintre cei mai temuti polemisti din Romania; dupa 1944 a trait in Spania si Germania (m. 1980). Pamfil eicaru se naste in comuna Beceni, judetul Buzau. Tatal, Haralambie, era functionar la CFR, iar mama, Ana, nascuta Popescu, era casnica si se ingrijea de cresterea celor patru copii: Pamfil, Constantin, Maria si Virginia.

Studiile elementare si liceale le face la scoli din Buzau, Tecuci si Barlad, unde tatal sau este transferat in interesul serviciului. In 1917, la Barlad, a inceput sa frecventeze Academia Barladeanu , infiintata de Vlahuta, unde veneau Vasile Voiculescu, Donar Munteanu, Petre Cancel, George Palady, Victor Ion Popa, G. Tutoveanu. Pamfil eicaru a facut studii juridice obtinand licenta in drept. A luat parte ca ofiter la operatiile militare din Primul Razboi Mondial, fiind citat cu Ordin de zi pe Armata. In 1918 se remarca in paginile ziarului Chemarea . Ziarist de mare talent, a fost director al ziarului Bucovina (Cernauti) si a participat la editarea revistei Gandirea . In 1928 infiinteaza ziarul Curentul cu orientare de dreapta si, uneori, de extrema dreapta, pe care l-a condus pana la plecarea sa din tara in 1944. Activitatea publicistica l-a transformat intr-unul din actorii semnificativi ai scenei politice, capabil prin verbul sau necrutator sa influenteze carierele deputatilor si senatorilor, sa denunte public greseli ale guvernelor si ministrilor, sa capaciteze decizii importante. Iar notorietatea sa a crescut odata cu patrunderea in parlament, ca independent, in legislatura 1928-1931. A fost deputat in parlamentul Romaniei in 1928, 1931 si in 1933. In 1939 a fost singurul ziarist roman care a afirmat ca asa-zisele garantii militare oferite de Marea Britanie si Franta pentru integritatea frontierelor Romaniei nu valorau nimic. In fata pericolului nazist, Anglia trebuie sa se pregateasca pentru propria aparare si abia dupa asta sa garanteze si frontierele altor tari . Intr-un articol publicat la 15 aprilie 1939 a intuit inevitabila sacrificare de catre marile puteri a tarilor mici si...