1. Sa fim ingaduitori cu cei care ne invata pe noi si pe multi umblarea in neprihanire; si ei sunt oameni! Sa ne rugam staruitor pentru cei care ne indruma in cunoasterea lui Dumnezeu, fiindca pe cele mai inalte culmi bat vanturile cele mai puternice. Oamenii cei mai mari au si ispitele cele mai mari. []1. Sa fim ingaduitori cu cei care ne invata pe noi si pe multi umblarea in neprihanire;si ei sunt oameni!Sa ne rugam staruitor pentru cei care ne indruma in cunoasterea lui Dumnezeu, fiindca pe cele mai inalte culmi bat vanturile cele mai puternice.

Oamenii cei mai mari au si ispitele cele mai mari.2. Cand pacatuiesti, nu pacatuiesti cu mana altuia, ci cu a ta.nici cu ochii altuia, ci cu ai tai,nici cu picioarele altuia, ci cu ale tale,nici cu gura altuia, ci cu a ta,nici cu inima, nici cu sufletul altuia, ci cu ale tale.

Cu toate acestea trebuie sa te intorci la Dumnezeu, pentru ca El sa ti le sfinteasca.

Altfel, cu ele, cu toate, ai sa platesti totul.3. O, cat de multi lucratori ai lui Dumnezeu sunt asemenea cozilor de mere sau de pepeniatata dulceata trece din Hristos prin ei spre altii, dar ei raman mereu tot amari si tot uscati.

Pentru o astfel de stare, ce dezvinovatire avem?4. Sa luam pilda de la Hristos Domnul nostru:El in fata judecatii a fost drept, dar nu S-a aparat.

In fata vrajmasilor a fost curajos, dar n-a lovit.

In fata mortii a fost demn, nu S-a milogit.

Cati oameni mari nu s-au tarat cu rusine, spre a scapa! Dar Iisus n-a aratat nici o slabiciune in fata mortii, ci numai seninatate biruitoare si demna.

Asa sa treaca prin moarte fiecare urmas al lui Iisus.

In ceata nenumarata a biruitorilor ceresti nu se poate ajunge decat printr-o moarte biruitoare.5. Preotul si levitul n-au putut ajuta celui cazut intre talhari, pentru ca ei insisi coborau, ca si el, din Ierusalim.

Singur Samariteanul Milostiv l-a putut ajuta, fiindca el suia spre Ierusalim, inainta in viata duhovniceasca.

Cei care scad sufleteste nu pot ajuta pe nimeni spre...