Psaltirea și Preoția
Istoria vietii Parintelui Iosif Trifa, intemeietorul pamantesc al miscarii de renastere duhovniceasca la o viata noua, numita Oastea Domnului , a inceput cu Psaltirea. O Psaltire in casa, la nivelul anului 1888, insemna o mare binecuvantare. Oastea Domnului isi trage obarsia din aceasta binecuvantata Carte. Ea, Psaltirea, a stat si sta la baza slujbelor bisericesti, precum urzeala in tesatura panzei. Formarea duhovniceasca a tanarului Iosif s-a facut astfel, la orele diminetii vietii sale, cu psalmii de la Utrenie, pe care maica Anuta ii citea pruncului ei, pana cand acesta, pe care si-l dorea preot, avea sa se imbrace in toate vesmintele sfintite pentru Dumnezeiasca Liturghie.
Astfel, Dumnezeu a randuit sa devina preot. Ajuns in aceasta stare de har, n-a mai putut suporta sa-si vada neamul sau in robia pacatelor. Cineva trebuia sa declare razboi diavolului si nimeni nu indraznea sa faca aceasta. Caci fiecare era responsabil de pericolul la care s-ar fi expus. i Parintele Iosif stia lucrul acesta, dar era constient si de faptul ca a muri pentru Dumnezeu era un castig vesnic, pe care si-l dorea intreg pentru sine.
Miscarea de lupta impotriva tuturor pacatelor in cadrul Bisericii Ortodoxe, pe care el a numit-o Oastea Domnului , venea, asadar, ca o urmare fireasca a unui progres de la Psaltire la Rugaciunea Anaforalei, rostita in limba materna cu duhul genial al marilor Parinti ai Bisericii. Temelia de granit a Psaltirii mamei si edificiul divino-uman zidit pe ea au aprins acest foc ce era cu neputinta de a mai fi stins, pentru ca luase nastere pe calea imparateasca. Reeditarea arenelor si a supliciilor aveau sa fie untdelemn aruncat peste lucrarea Duhului Sfant de renastere a neamului romanesc, la care era de-acum angrenata intreaga Biserica. De fapt, Biserica Ortodoxa isi implinea, prin...