1. Cine ar putea sti candva, masurata, cat de mare este iubirea pe care ne a aratat o noua Dumnezeu!Pentru ca Tatal Ceresc nu numai pe Singurul Sau Fiu i L a dat pentru noi, ci, impreuna cu El, toate lucrurile (Rom 8, 32). i inca negrait mai mult (I Cor 2, 9). 2. In []1. Cine ar putea sti candva, masurata, cat de mare este iubirea pe care ne a aratat o noua Dumnezeu!Pentru ca Tatal Ceresc nu numai pe Singurul Sau Fiu i L a dat pentru noi, ci, impreuna cu El, toate lucrurile (Rom 8, 32). i inca negrait mai mult (I Cor 2, 9).2. In fata unor astfel de dovezi, cine dintre noi ar putea spune cat de frumoase cantari I se cuvin lui Dumnezeu Care ne a iubit atat de mult,si cat de adanci rugaciuni,si cat de puternice daruiri,si cat de totale jertfe,si cat de nemarginite multumiri?3. In masura in care ne adancim in iubirea cea mare a lui Dumnezeu, ne patrundem tot mai stralucit de cunoasterea ei dumnezeiascasi descoperim noi lumini prin care deosebim si mai bine Voia lui Dumnezeu cea sfanta, placuta si desavarsita (Rom 12, 2),spre a o implini in chip si mai vrednic4. Gandind mereu la iubirea lui Dumnezeu pentru noi, descoperim mai ales nemarginita bogatie, intelepciune si stiinta a acestei iubiri, pentru care apoi ne devin tot mai neincapatoare atat priceperea, cat si cuvintele pe care le putem gasi,in orice inspiratie pe care am avea o fata de El (Rom 11, 33),pentru ca intr adevar nici o unitate omeneasca nu poate fi in stare so cuprinda.5. Cate din caile pe care candva le socoteam cele mai potrivite, acum le vedem depasite!Iar cele noi pe care le tot descoperim ne par nespus mai fericite si mai vrednice de Numele Dumnezeului Iubirii noastre,pentru ca cu cat sunt mai apropiate de voia Lui, cu atata noi o patrundem mai multsi descoperim ce nepatruns de mare poate fi iubirea lui Dumnezeu pentru noiIn fata acesteia vedem cat de mult trebuie sa L iubim si noi pe Dumnezeu.6. Oricine ar nesocoti dragostea lui Dumnezeu pentru sine, aratata prin Jertfa lui Iisus, savarseste pacatul cel mai de neiertat impotriva Duhului Sfant,pacat care cere o cumplita ispasire si un necrutator pret,atat de la noi, cat si de la urmasii nostri,cei pe care ii angajam in aceasta nesocotire a acestei mari Iubiri.7. Prin hotararea de a se impotrivi Domnului pe fata si cu masuri violente, carturarii si fariseii,patura conducatoare a poporului evreu,au zadarnicit planul mantuitor al lui Dumnezeu nu numai pentru ei, ci si pentru alti oameni si alte generatii (Lc 7, 30).

Iata ce urmari nefericite si indelungi poate avea un singur pacat si o singura impotrivire fata de iubirea lui Dumnezeu!8. Atunci cand se iau masuri pe scara intinsa impotriva lui Hristos si a Lucrarii Sale, nu numai cei direct vinovati de luarea acestor masuri se fac vrednici de osandasi isi pierd sufletul, ci ii mai duc la pierzare impreuna cu ei si pe cei pusi sa execute poruncile nedrepte,apoi toate randurile urmasilor lor pe care i au angajat la partasia crimei lor.9. Slujbasii Sinedriului, pentru o paine pe care o mananca, vor folosi pe fata cele mai blestemate mijloace fata de Hristossi apoi fata de cei nevinovati care vor urma calea Lui.

Cei care Il osandesc pe Hristos mai impiedica mantuirea si a celorlalti oameni,carora nu mai are cine sa le vesteasca mantuirea,nici sa i mai cheme pe calea lui Dumnezeu, daca este condamnat Hristos.10. Astfel tineretul neindrumat cu staruinta pe calea cea curata se indeparteaza si se strica in numar tot mai mare,se va prabusi in pacate, in destrabalari si in neascultare,apoi familiile se vor destrama,credinta se va pierde, virtutea se va uita si parasi si cinstea se va nimici; iar fara acestea, tot poporul se va duce sigur spre rapa...