Noi cinstim pe eroii patriei noastre care s-au jertfit, care au luptat atatea zeci si sute de ani pentru ca noi, in generatia noastra, sa ajungem la eliberarea noastra nationala, la dezrobirea noastra nationala de sub jugul atator stapaniri straine care ne-au dominat si au robit sute de ani poporul nostru. i binecuvantam in veci []Noi cinstim pe eroii patriei noastre care s-au jertfit, care au luptat atatea zeci si sute de ani pentru ca noi, in generatia noastra, sa ajungem la eliberarea noastra nationala, la dezrobirea noastra nationala de sub jugul atator stapaniri straine care ne-au dominat si au robit sute de ani poporul nostru. i binecuvantam in veci memoria tuturor acelora care s-au jertfit pentru ca sa ajungem noi la eliberarea noastra nationala. Nu vom uita pe nici unul dintre acesti eroi; si, in rugaciunile noastre, sa-i pomenim mereu, ca ei si-au dat uneori toata viata lor si sangele lor pentru ca noi sa ne bucuram de aceasta libertate astazi.

Dar cu atat mai mult n-ar trebui sa-i uitam niciodata pe acei de care Dumnezeu s-a folosit ca sa ne dezrobeasca pe noi sufleteste. In 1918-1919, Dumnezeu ne-a dezrobit patria noastra de toate stapanirile care ne robeau trupeste. Dar indata dupa aceasta dezrobire, Dumnezeu a vrut sa ne dea o dezrobire mai completa: dezrobirea noastra de sub stapanirea patimilor si pacatelor, care ne robeau mai tiranic si mai nenorocit. i aceasta dezrobire a venit prin Lucrarea Oastei Domnului; si Dumnezeu ne-a trimis-o prin profetul Sau si alesul Sau, care a fost Parintele Iosif.

Acum prea putin se poate vedea marea minune si marea importanta pe care a facut-o Dumnezeu si ne-a aratat-o Dumnezeu prin acest om. Va veni vremea insa cand tot poporul nostru, cand toata Biserica noastra va preamari pe Dumnezeu ca, in acel moment al eliberarii noastre nationale, El ne-a trimis pe acest om care a venit sa ne aduca dezrobirea noastra spirituala. Ca in zadar este o eliberare de sub stapanirea unui tiran pagan pamantesc, daca ne domina si ne stapaneste un pacat, doua pacate, zece pacate care ne distrug familia, ne distrug sufletul, ne distrug credinta si ne distrug viata si neamul. Pentru ca in zadar ne putem noi bucura de o bunastare materiala, daca suntem orbi si robi la niste pacate nenorocite care ne distrug pe noi, sufletul nostru si mantuirea noastra sufleteasca pentru totdeauna. i Dumnezeul nostru, Care n-a vrut sa ne dea o libertate nationala fara o libertate spirituala, ne-a trimis-o, indata dupa prima, si pe a doua. Pentru ca noi, dupa cum ne bucuram si cinstim pe cei prin care am primit-o pe prima, sa nu-i uitam si sa-i binecuvantam si mai mult pe cei prin care am primit-o pe a doua.

Pentru ca libertatea noastra nationala este frumoasa si fericita si-L binecuvantam pentru ea, in ea, pe Dumnezeu. Dar daca noi suntem robii betiei, robii desfranarii, robii patimilor pacatoase, robii coruptiei, robii lacomiei, robii certurilor, ai dezbinarilor si ai urii dintre noi, la ce ne foloseste chiar atat de mult o libertate care ne satisface partea din jos a trupului nostru, stomacul si ce-i sub stomac, daca nu avem o libertate care sa ne elibereze inima, gandirea, mintea si sufletul nostru de sub povara pacatului, care nenoroceste familiile noastre, nenoroceste sufletele noastre, nenoroceste tineretul nostru, ii nenoroceste pe parintii nostri, ii nenoroceste pe toti acei care cad prada pacatului?Oastea Domnului a fost trimisa de Dumnezeu, nu de un om, sa aduca in mijlocul poporului nostru aceasta dezrobire, incepand cu eu, incepand cu individul, incepand cu omul, cu sufletul, cu fiecare separat; apoi cu familiile, apoi cu intreg poporul. i binecuvantat sa fie Dumnezeu, Care a avut grija ca noi sa putem ajunge o astfel de stare si la un astfel de adevar.

Oastea Domnului este o minune, este un miracol, este un fenomen unic in lume. Dumnezeu S-a indurat de poporul nostru in chip asa de minunat! i, prin aceasta Lucrare, vedeti ce bucurii putem noi avea! Ce frumoase vot fi nuntile noastre, aniversarile noastre, privegherile mortilor nostri, inmormantarile noastre, revelioanele noastre, Pastele noastre, Craciunul nostru, toate sarbatorile noastre, imbinate si imbibate cu Cuvantul lui Dumnezeu, cu petrecerile acelea sfinte si frumoase pe care le-au avut inaintasii nostri din primul secol, dar pe care, o data ce au venit stapanirile pagane, ele au nimicit aceste bune obiceiuri si au strecurat in sufletele noastre obiceiurile lor paganesti, degradante, murdare, necredincioase, intinand tot ce a fost curat si frumos in sufletul nostru de la inceput.

Acum Dumnezeu a facut aceasta revelatie ca o nastere din nou a intregului nostru popor. Priviti ce frumoase sunt fetele tinerilor nostri, fetele tinerelor noastre! Ce frumosi sunt mirii nostri impodobiti cu sfintenia si cu credinta! Ce frumoase sunt aceste nunti, unice in...