EVANGHELIA DUMINICII A VII-A DUPA PA TI (a Sf. Parinti de la Sinodul I Ecumenic) Evanghelia acestei duminici cuprinde rugaciunea pe care Iisus Mantuitorul a rostit-o ca un fel de incheiere a lucrarii Sale pe pamant. Aceasta rugaciune a Mantuitorului era un fel de raport ceresc. Cu aceasta rugaciune, Mantuitorul Isi incheia chemarea si lucrarea Sa []EVANGHELIA DUMINICII A VII-A DUPA PA TI (a Sf. Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Evanghelia acestei duminici cuprinde rugaciunea pe care Iisus Mantuitorul a rostit-o ca un fel de incheiere a lucrarii Sale pe pamant.

Aceasta rugaciune a Mantuitorului era un fel de raport ceresc. Cu aceasta rugaciune, Mantuitorul Isi incheia chemarea si lucrarea Sa de invatator: Parinte Ceresc! zicea Mantuitorul am savarsit lucrarea ce Mi ai dat s-o fac. Luand chip de om si umbland pe pamant timp de trei ani de zile, i-am invatat pe oameni toate tainele mantuirii ramane ca ei sa primeasca si sa asculte invataturile MeleAceasta rugaciune a fost pe urma intregita si cu cealalta lucrare a Domnului: cu Jertfa ispasirii. Sus, pe Crucea Golgotei, in clipele cand Domnul i-a dat duhul, s-a auzit raportul de incheiere a lucrarii Mantuitorului: Savarsitu-s-a! (Ioan 19, 30). Prin aceste cuvinte, Domnul zicea: Parinte, am ispravit si chemarea Mea de ispasitor al omenirii! N-am fost in lume numai Invatator, ci si Ispasitor de pacate Am savarsit si Jertfa cea Mare a izbavirii Am luat asupra Mea pacatele oamenilor si le-am rastignit pe Crucea Golgotei; ramane ca oamenii sa primeasca Jertfa Mea, ca sa fie biruitori asupra pacatelor, sa se poata curati de pacate prin Sangele Meu si sa fie una cu Noi.

Ah, ce plin de fior si de maretie este raportul pe care Domnul Iisus il spune in aceasta evanghelie! In el se cuprinde mantuirea lumii, el cuprinde facerea a doua a lumii si renasterea ei prin Jertfa Golgotei.

Dar acest raport sta in fata noastra si cu o groaznica raspundere. Raportul sta in fata noastra cu o intrebare deschisa: am primit noi invataturile Mantuitorului si Jertfa Lui cea Sfanta?Draga cititorule! Raportul si rugaciunea Mantuitorului din evanghelia de duminica sta cu o intrebare deschisa si in fata ta. Domnul a savarsit lucrarea ce I sa dat. Eu te intreb: cum stai tu fata de aceasta lucrare? El ti-a deschis si tie darul iertarii pacatelor, prin scump San gele Lui Ai primit tu acest dar?Domnul ne a castigat totul prin Jertfa Lui cea Sfanta. El ne imbie cu un dar ce ne poate face fiii lui Dumnezeu. Este insa intrebarea: am primit noi acest dar?Viata si traiul nostru arata ca nu l am primit. Lumea de azi e plina, mai tare ca oricand, de rautati, in sensul ca n-am primit cu adevarat darul si mantuirea ce ni le-a castigat Mantuitorul cu scump Sangele Lui.

Raportul si rugaciunea Mantuitorului din evanghelia acestei duminici este o teribila mustrare pentru crestinatatea de azi. Domnul ne-a castigat totul, dar noi n am primit aproape nimic. Domnul ne imbie cu darul si puterea de a ne face fiii lui Dumnezeu (Ioan 1, 12), dar noi nu primim acest dar, de aceea suntem mai departe ca oricand de a fi copii ai lui Dumnezeu si frati laolalta. Rugaciunea Mantuitorului din evanghelia aceasta sta in fata celor care staruie in pacate si faradelegi cu o groaznica raspundere; sta cu raspunderea din cuvintele Lui: Daca n as fi venit si nu le as fi vestit lor, n ar avea pacat, dar acum raspuns nu au pentru pacatele lor. Daca Mantuitorul n ar fi murit pentru noi si nu ne ar fi lasat darurile mantuirii, am avea o scuza, o dezvinovatire, pentru pacatele noastre. Dar El ne a lasat toate darurile; cei ce nu primesc aceste daruri nici un raspuns nu vor avea in ziua Judecatii. Vai celor ce nu primesc darurile mantuirii aduse in lume de Scumpul nostru Mantuitor! O vesnicie intreaga vor plange ca n au primit aceste daruri.

Cititi cu luare-aminte aceasta evanghelie, cu intregul capitol 17 de la Ioan. In ea se afla toata taria mantuirii noastre sufletesti: i aceasta este viata vesnica: sa Te cunoasca pe Tine, Unul adevaratul Dumnezeu, si pe Care L-ai trimis, pe Iisus Hristos....