Se spune ca atunci cand Moise, profetul trimis de Dumnezeu poporului Israel, era pe muntele Sinai si primea cele doua table ale Legii din mainile Domnului Dumnezeu, el, uitandu-se la ele, a intrebat cu mirare: Doamne, dar eu vad ca aceste table sunt ca sticla stravezie, avand inscrisuri si pe dinafara si pe dinauntru []Se spune ca atunci cand Moise, profetul trimis de Dumnezeu poporului Israel, era pe muntele Sinai si primea cele doua table ale Legii din mainile Domnului Dumnezeu, el, uitandu-se la ele, a intrebat cu mirare: Doamne, dar eu vad ca aceste table sunt ca sticla stravezie, avand inscrisuri si pe dinafara si pe dinauntruSpune-mi, Doamne, ce inseamna cele ce nu le stiu? Moise, Moise, i-a raspuns Domnul, poruncile mele sunt Adevarul, iar Adevarul este vesnic, pe cand orice om este trecator. i orice timp este trecator. Din Adevarul cel vesnic tu cunosti atata, numai atata cat iti este randuit tie pentru timpul si pentru poporul la care esti trimis tu. Mai departe, Adevarul este acoperit pentru tine. Dar se va descoperi altora, fiecaruia pentru timpul si pentru slujba pe care va avea-o de facut la randul sau. Doamne, dar de ce nu pot cunoaste si eu cele pastrate altora? Pentru ca orice om este trecator, pe cand Adevarul este vesnic. i oricarui profet ii este descoperit numai o parte, pentru ca nici unul sa nu se ingamfe ca ar fi singurul care stie tot. Fiecare sa stie ca este marginit in orice cunoastere. Dumnezeu are o mie de profeti, dar are numai un singur Fiu. i numai Fiul Sau cunoaste tot Adevarul, caci El este Insusi Adevarul. Uita-te mai bine la tablele care sunt in mainile tale! Ce vezi acolo? Doamne, vad inauntrul lor ceva care seamana cu o Carte cu sapte peceti. i peste Cartea aceasta vad un Miel injunghiat. Iar Mielul acesta seamana asa de bine cu mielul al carui sange ne-a scapat pe noi din Egipt. Ce inseamna asta? Moise, Moise, acesta este Adevarul. Doamne, dar peste acest Miel vad stralucind, de durere si de iubire, un Cap incununat cu spini. Cine este Acesta? Acesta este Fiul Meu. In El este tot Adevarul si toata Iubirea Mea. Cand va veni El, numai atunci El va aduce pentru toate popoarele si pentru toate vremile tot Adevarul si toata Iubirea. O, Doamne Dumnezeule, Te mai rog un singur lucru: sa ma faci si pe mine sa vad macar o singura zi din zilele Lui. Moise, Moise, multi prooroci si oameni neprihaniti Mi-au cerut aceasta. Dar tie si la inca unul am sa va fac acest har. Dar acum du-te la poporul la care te trimit si spune-i adevarul care ti s-a poruncit tie. Fa lucrarea pentru care te-am pregatit sa o faci si condu poporul acesta spre Canaanul fagaduit lui. Cine te va asculta, va fi binecuvantat si va vedea mantuirea, iar cine nu te va asculta, va fi blestemat si va vedea pierzarea.

Potrivit acestui cuvant sfant, noi am vazut de-a lungul vremilor cum Domnul Dumnezeu a randuit profeti ai Lui, trimisi fiecarui popor in marile rascruci ale istoriei sale, pentru a-i indruma pe oameni sa afle Calea, Adevarul si Viata, scotandu-i din ratacire, din minciuna si din moarte.

Un astfel de profet a avut si poporul nostru la cea mai mare rascruce a istoriei lui, cand, dupa sute de ani de robie, de lupte si de jertfe, am iesit, in sfarsit, la lumina independentei si a intregirii patriei noastre. Cand masura de jertfe si de suferinte s-a umplut, Domnul Dumnezeu a raspuns rugaciunilor inaltate de parintii si inaintasii nostri, daruindu-ne noua, urmasilor lor, implinirea marelui ideal national pentru care s-au luptat si au murit ei de-a lungul atator vremuri si incercari.

Dar nu ne-a dat numai lumina dezrobirii nationale, aceasta inca n-ar fi fost o dezrobire deplina. Pentru ca am fi scapat numai de niste dusmani care ne robisera trupeste, dar am fi ramas robi la dusmanii cei mai mari si mai primejdiosi, care ne robeau si ne ruinau sufleteste. Acesti dusmani erau pacatele si patimile paganesti si nelegiuite care stapaneau, cu toata puterea intunericului si a nestiintei, peste viata noastra a fiecaruia in parte si a tuturor impreuna. Din robia trupeasca scapasem prin luptele si vitejia trupeasca. Dar din robia sufleteasca, nu vom putea scapa decat prin lupte si vitejii sufletesti. Insa dupa cum dezrobirea trupeasca a venit, cu adevarat, numai dupa ce multi oameni de seama au pregatit-o si au luptat pentru ea, tot asa va trebui sa vina si dezrobirea noastra cea sufleteasca. Cel mai mare binefacator al neamului nostru a fost acela care, cel dintai, a trezit constiinta nationala in fiii acestui popor, care nu avea aceasta constiinta pana atunci. El a fost acela care, trezindu-i la aceasta constiinta, le-a aratat Calea mantuirii nationale si i-a indrumat cum s-o ajunga. Constiinta aceasta i-a dus apoi la tinta cea abia visata candva.

Dar noi nu avem numai o viata trupeasca si o patrie pamanteasca, ci, mai mult inca, avem si...