Judecarea este o provocare a lui Dumnezeu Însuși
Dar el (Cuviosul Nil Calavritul) avand pururea in minte poruncile Stapanului, ca si cum ar fi fost spuse numai catre el, si amintindu-si ca cel ce zice fratelui sau: Racca, vinovat va fi focului gheenei! (Mt.5, 22), nu a spus niciodata catre acesta vreun cuvant rau.
Nu poti pretinde de la celalalt sa implineasca legea. Deci, daca te framanta de ce el nu o implineste, de ce nu luceaza poruncile lui Dumnezeu, de ce nu face asta sau cealalta, Da, asta-i calugar / crestin? de ce traieste asa, de ce doarme, de ce se leneveste, din acea clipa pretinzi ca celalalt sa implineasca legea lui Dumnezeu si astfel rupi camasa necusuta a lui Hristos, vii in contradictie cu unitatea Trupului lui Hristos, introduci o dezbinare nefireasca in Hristos si atunci zbori afara din viata lui Dumnezeu.
Legea e valabila numai pentu tine. Tu o implineste sau o calci.
Pentru ce face celalat, are un Judecator care il va judeca. Pentru tine exista o singura dezlegare: toti sunt sfinti, toti actioneaza corect, numai tu nu esti in regula.
De indata ce pretinzi ceva de la celalalt este ca si cum ai da intr-un cui cu ciocanul si cuiul ar zbura cat colo. Asa zbori si tu departe de viata in Dumnezeu.
De aceea, cuviosul Nil avea neincetat in mintea sa poruncile lui Dumnezeu, ca si cum ar fi fost spuse numai pentru el, si-si amintea ca nu are dreptul sa-l numeasca pe fratele sau racca , netrebnic, nenorocit. Pentru ca si asta este o judecata care, chiar daca nedeplina, mica, ne face vinovati focului gheenei.
Judecarea este o provocare a lui Dumnezeu Insusi....