1. i prilejul de pacatuire va veni, caci si el trebuie sa vina peste toti, dupa cum a venit si peste altii, spre a le incerca tuturor credinta odata si odata (Mt 18, 7). Dar tu, fiul meu, privegheaza, ca sa nu fii numai un pom oricum. Ci sa fii un pom verde si rodnic. []1. i prilejul de pacatuire va veni, caci si el trebuie sa vina peste toti, dupa cum a venit si peste altii, spre a le incerca tuturor credinta odata si odata (Mt 18, 7).

Dar tu, fiul meu, privegheaza, ca sa nu fii numai un pom oricum. Ci sa fii un pom verde si rodnic.

Sa nu fii un credincios oricum, ci sa fii gasit un credincios bun si iubitoratunci cand ceea ce trebuie sa vina va veni.2. Daca vei fi bun, incercarea te va desavarsi, te va intari, te va inradacina mai tare si te va face neclintit. Te va arata pe fata ceea ce ai fost in ascuns.

Atunci tu, in ceasul cel greu al ispitei, nu numai ca nu vei cadea, dar vei trece prin ispite cum trece corabia puternica prin valurile marii infuriate, fara a se scufunda in ele (Ef 6, 13).3. Suflete al meu, tu lupta cu valurile, despicandu-le biruitor, si tine-te tare, oricine ar cadea;sa ramai statornic langa Domnul, oricine ar fi sa se dezbine de El, de frati si de fratietate.

Nu-ti pierde curajul ori pe cine ai vedea prabusindu-sesi nici nu te mira sau spune ca nu se poate.4. Nu te lasa atras de prapastia dezbinarii, oricine ar cauta sa te atraga si orice cuvant ti-ar spune. Nu te bizui decat pe Domnul, Cel Singurul sigur. ine-te bine strans de trunchiul sanatos al Lucrarii lui Dumnezeu, pastrandu-te neatins de mandrie, de iubirea banilor si de gelozie,caci numai cei ce se...