Pe cel ce merge spre soare, umbra il urmeaza; iar de la cel ce se indeparteaza de soare, umbra se retrage. La fel si pe cel ce se apropie de Dumnezeu, Soarele Dreptatii, si-I urmeaza cu credinta si cu dragoste, il vor urma in permanenta ura, rautatea si prigoana acestei lumi. Lumea nu iubeste adevarul []Pe cel ce merge spre soare, umbra il urmeaza; iar de la cel ce se indeparteaza de soare, umbra se retrage. La fel si pe cel ce se apropie de Dumnezeu, Soarele Dreptatii, si-I urmeaza cu credinta si cu dragoste, il vor urma in permanenta ura, rautatea si prigoana acestei lumi.

Lumea nu iubeste adevarul lui Dumnezeu, ci minciuna orbirii diavolesti. Asa cum Hristos, Insusi Adevarul, a fost urat si prigonit, tot astfel si crestinul care urmeaza adevarul este urat si prigonit. i toti care voiesc sa traiasca cucernic in Hristos Iisus vor fi prigoniti (2 Tim. 3: 12).

Insa, iubite crestin, nu te intrista ca lumea te uraste. Hristos este negrait mai inalt si mai bun decat intreaga lume, iar dragostea Lui este mai dulce decat toata lumea.

Pe cine iubeste si miluieste Hristos, pe acela ura si rautatea acestei lumi cu nimic nu-l vatama. Numai cauta sa fii al lui Hristos. Pe ai Sai, Hristos nu-i lasa. Atatea a rabdat si a patimit pentru tine! Oare te va parasi cand ai nevoie de El? Asculta fagaduinta Lui cea plina de mangaiere, facuta robilor Sai: Cu dansul sunt in necaz si-l voi scoate pe el si-l voi slavi (Psalm 90:15).

Din Sfantul Ierarh Tihon din Zadonsk, Comoara duhovniceasca din lume adunata, Editura Egumenita, Galati, 2008, p. 12