Caci harul mantuitor al lui Dumnezeu s-a aratat tuturoroamenilor, invatandu-ne pe noi sa lepadam faradelegea sipoftele lumesti si, in veacul de acum, sa traim cu intelepciune, cu dreptate si cu cucernicie (Tit 2, 11-12). Principalul mesaj pe care ni-l transmite pasajul apostolic este ca Dumnezeu ne-a mantuit, nu din faptele cele intru dreptate, savarsite de []Caci harul mantuitor al lui Dumnezeu s-a aratat tuturoroamenilor, invatandu-ne pe noi sa lepadam faradelegea sipoftele lumesti si, in veacul de acum, sa traim cu intelepciune, cu dreptate si cu cucernicie (Tit 2, 11-12).

Principalul mesaj pe care ni-l transmite pasajul apostolic este ca Dumnezeu ne-a mantuit, nu din faptele cele intru dreptate, savarsite de noi, ci dupa a Lui indurare, prin baia nasterii celei de a doua si prin innoirea Duhului Sfant, pe Care L-a varsat peste noi din belsug, prin Iisus Hristos, Mantuitorul nostru, ca, indreptandu-ne prin harul Lui, sa ne facem, dupa nadejde, mostenitorii vietii celei vesnice (Tit 3, 5-7). Prin aceasta, Sf. Apostol Pavel ne atentioneaza ca putem sa ne facem mostenitorii vietii vesnice numai daca ne indreptam prin harul lui Dumnezeu, care s-a aratat tuturor oamenilor si care ne invata sa lepadam faradelegea si poftele lumesti.

Desigur, harul lui Dumnezeu s-a aratat tuturor oamenilor deoarece Dumnezeu asa a iubit lumea, incat pe Fiul Sau Cel Unul-Nascut L-a dat, ca oricine crede in El sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica (Ioan 3, 16). Dar harul lucreaza numai in acei oameni care se hotarasc sa devina impreuna-lucratori cu Dumnezeu, pentru a fi izbaviti de toata faradelegea. Dumnezeu, in marea Lui iubire, respecta vointa fiecarui om si nu forteaza pe nimeni sa primeasca harul Sau intru mantuirea sufletului. De aceea, ne spune: Iata, stau la usa si bat; de va auzi cineva glasul Meu si va deschide usa, voi intra la el si voi cina cu el si el cu Mine (Apocalipsa 3, 20). De aici se desprinde inca un mare adevar: Dumnezeu sta continuu la usa inimii fiecarui om, chiar si toata viata, asteptand cu rabdare vremea ca fiecare sa voiasca sa-I deschida. Din clipa in care Ii deschide, omul devine impreuna-lucrator cu Dumnezeu, primind intru ajutor harul cel mantuitor, care, spun Sfintii Parinti, este energie dumnezeiasca, este chiar iubirea lui Dumnezeu. Orice om, oricat de pacatos si de slab ar fi, devine puternic in lupta sfanta pentru despatimire si pentru sfintire numai daca primeste harul si devine impreuna-lucrator cu Dumnezeu.

Dar, cel mai mare obstacol care impiedica harul lui Dumnezeu este iubirea de sine. Cand Dumnezeu gaseste inima golita de toate dorintele, El o umple cu harul Sau, ceea ce este imposibil de descris. Poate fi numai trait in inima. Dar chiar o clipa de ganduri pacatoase poate face ca acest har sa se retraga (Patericul atonit, cap. 16 Despre lucrarea Sfantului Har).

Harul mantuitor al lui...