Ioan Opris (Batiz) Cine zice ca este al lui Iisus trebuie sa traiasca si el cum a trait Iisus (I In 2, 6). Nu iubiti lumea, nici lucrurile din lume. Daca iubeste cineva lumea, dragostea Tatalui nu este in el (I In 2, 15). Fratele meu si sora mea, ma adresez tuturor, de la cel []Ioan Opris (Batiz) Cine zice ca este al lui Iisus trebuie sa traiasca si el cum a trait Iisus (I In 2, 6).

Nu iubiti lumea, nici lucrurile din lume. Daca iubeste cineva lumea, dragostea Tatalui nu este in el (I In 2, 15).

Fratele meu si sora mea, ma adresez tuturor, de la cel mai mic si neinsemnat copil, pana la cel mai batran, dar mai ales tineretului, celor tineri, pentru ca sa nu duc cu mine in groapa osanda ca n-am spus.

Trebuie sa traiasca si el cum a trait Iisus. Nu spune ca trebuie sa vorbeasca si el cum a vorbit Iisus. Ci spune ca trebuie sa traiasca si el cum a trait Iisus.

Poate va zice cineva: E prea de tot! E imposibil sa traiasca cineva cum a trait Iisus . Daca zicem asa, daca credem asa, atunci ne inselam zadarnic, pentru ca Sfantul Cuvant al lui Dumnezeu spune asa, in I Petru 1, 16: Fiti sfinti precum si Parintele vostru din ceruri sfant este .

Eu as putea sa zic: Sfinte Apostol Petru, tie ti-a fost usor sa spui fiti sfinti , dar eu traiesc intr-o lume rea, intr-o lume stricata, intr-o lume nenorocita, plina de nervi, plina de ambitii, plina de orgoliu, plina de nepasare de cele sfinte i deci eu nu pot, nu pot ca sa traiesc o viata de sfant cum zici tu, Sfinte Petru.

Dar Sfantul Petru, daca ar fi de fata, ne-ar raspunde si ar zice: Fiule, iubitule, nu eu am spus lucrul acesta, ci Duhul Sfant a spus prin gura mea. Duhul Sfant l-a spus. i Duhul Sfant e Dumnezeu. i un tata nu pune o povara peste masura pe umarul copilului sau. i daca Dumnezeu a spus fiti sfinti , El nu numai spune, nu numai ca spuneSe spune in primul capitol din Faptele Apostolilor ca Iisus a inceput sa faca si sa invete . Sfantul Luca asa spune: Iisus a inceput sa faca si sa invete .

Cea mai eficace, cea mai dumnezeiasca, cea mai minunata predica este atunci cand tu ai inceput sa faci ceea ce te-a invatat cel de dinainte de tine: Sfintii Prooroci, Sfintii Apostoli, Sfintii Parinti, sfintii si placutii lui Dumnezeu, pe care poate ca pe unii i-ai cunoscut si tu personal. Ei toti au inceput intai sa faca si apoi sa vorbeasca.

Noi vorbim i apoi, de facut, mai faca altulSfantul Petru ne va raspunde: Eu nu-ti pretind sa fii sfant, sa traiesti o viata de sfant.

Fiti sfinti precum si Parintele vostru din ceruri sfant este. Eu nu spun lucrul acesta de la mine. Caci si un pacatos, si un rau este si el un om, o suflare de viata, un vierme care se taraste pe pamant Dar Duhul Sfant e Dumnezeu si El vorbeste prin gura alesilor Sai si ne-a spus noua i cand ne spune Duhul Sfant sa traim in sfintenie, ne da si puterea de infaptuire. Caci Duhul Sfant da si puterea, nu da numai invatatura.

Domnul Iisus invata ca Unul care avea putere , ne spune Sfantul Cuvant. Nu ca si carturarii si invatatii care dadeau numai sfaturi, numai invataturi. Ca Unul care avea putere , asa era Domnul Iisus.

Duhul Sfant iti da si tie puterea sa poti trai in sfintenia ceruta de Dumnezeu. In sfintenia ceruta de Sfantul Cuvant al lui Dumnezeu, de Sfanta Scrip tura. Caci Sfantul Cuvant este viu si lucrator si mai taietor decat orice sabie cu doua taisuri, pana acolo ca despica carnea de pe oase, despica maduva din oase.

Fii atent, frate, fii atenta, sora! In fata Lui, totul este gol si descoperit. In fata Dumnezeului cu Care avem de-a face. Tu, frate, de mine si de o lume intreaga te poti ascunde, te poti dosi, dar de Dumnezeu nu te poti ascunde.

Cei ce zic ca sunt ai lui Iisus trebuie sa traiasca si ei cum a trait Iisus (I In 2, 6).

Cum a trait Iisus? Sfintele Scripturi sunt martore. El n-a ras niciodata Dar de plans, a plans mereu. Cine ar fi in stare sa spuna de cate ori a plans Domnul Iisus? Daca a plans si pentru pacatosi, pentru cei din urma cazuti Dar de ras, n-a ras niciodata. Numai in Psalmul 2 spune ca Dumnezeu rade de cel rau, de cei necredinciosi; Isi bate joc de ei (Ps 2, 4). i spune cauza: caci stie ca vine ceasul fara de capat al raului ce acum da cu barda in luna, rastoarna globul pe dos cu atata putere Dar ii vine vremea, ii soseste ceasul!Cati n-am vazut cu ochii nostri dintre cei care se inaltau, cum zice Proorocul David: Se inaltau ca cedrii din Liban . Sau cum zice prin Psalmul 73: Sunt grasi, sunt puternici, limba le cutreiera pamantul, au mai mult decat le doreste inima. Vorbesc cu rautate, vorbesc de sus. Dar cand am privit in urma acestor oameni, am vazut ca vantul ii duce asa in prapastie, ca nu se mai scoala niciodata .

Nu iubiti lumea, nici lucrurile din lume De ce? Caci in lume este pofta ochilor, pofta gurii si laudarosia vietii. i acestea nu-s de la Tatal, ci de la lume. i lumea trece, ca si pofta ei; dar cel ce face voia Tatalui ramane in veac (I In 2, 15-17).

Sau cum zice in capitolul 3: Vedeti ce dragoste ne-a aratat Tatal? Sa ne numim copiii lui Dumnezeu. Ce vom fi inca nu s-a aratat, dar stim ca atunci cand Se va arata El vom fi ca El si ca Il vom vedea asa cum este .

Nu iubiti lumea, nici lucrurile din lume Doamne Iisuse! Sfinte Ioane, cel care te-ai culcat in seara Cinei cu capul pe pieptul Mantuitorului, ucenic al dragostei! Hai, spune-ne ce te-a determinat pe tine sa ne scrii si sa ne spui: Nu iubiti lumea, nici lucrurile din lume, ca in lume este pofta ochilor, pofta gurii si laudarosia vietii . Iata ce stapaneste in lume. Intai pofta ochilor si apoi mancarile, pofta gurii, si apoi laudarosia vietii. Sfinte Ioane, te rugam frumos sa ne spui de ce zici tu ca nu e bine sa iubim lumea. Atunci noi ce sa iubim? Nici macar noi, cei tineri, sa nu iubim lumea? Pai lumea e asa de frumoasa, o vedem mai trandafirie pana ce suntem tineri. Dar cand ajungi batran si bolnav, nu mai vezi lumea in culorile acestea trandafirii. Atunci se vede cu totul altfel, asa cum este, de fapt.

Cand esti tanar, crezi ca tot ce zboara e de mancare Dar vin anii batranetii, vin anii neputintelor, vin La unii nici nu mai vin, caci mor in floarea vietii si nu mai gusta din batranete, din hainele batranetilor.

Fratilor si surorilor, nu uitati! Sfantul Ioan spune: Nu iubiti lumea Dar ce sa iubim atunci? Ce sa iubim, daca nu iubim lumea, care e in toate culorile, care pare asa de frumoasa, asa de imbietoare, care e asa de amagitoare, care ne dadaceste si ne incarca cu toate placerile i noi sa n-o iubim?Aceasta e porunca Domnului, eu atat am avut sa va spun: Nu iubiti lumea, nici lucrurile din lume .

Poate ca va zice cineva: Eu nu iubesc lumea. Insasi mana mea, pasii mei dovedesc ca eu nu iubesc lumea Haina, tinuta mea, imbracamintea mea dovedesc ca eu nu iubesc lumea. Dar sa vedeti ca versetul nu s-a terminat, ci adauga: nici lucrurile din lume Nici pe acestea sa nu le iubesti.

Cu acestea cum stai, fratele meu? Cu acestea cum stai, sora mea? Cand cu ochii umbli in toate vitrinele. Iti scapara ochii cum zicea...