S-a intamplat in 15 iulie 1497: Incepe constructia bisericii cu hramul Nasterea Sf. Ioan Botezatorul din Piatra-Neamt, ctitorie a lui tefan cel Mare; lucrarile au fost finalizate la 11.

XI.1498, cand a avut loc ceremonia de sfintire a bisericii. Biserica Nasterea Sf. Ioan Botezatorul din Piatra Neamt este o capodopera a arhitecturii ecleziastice moldovenesti de la []The post S-a intamplat in 15 iulie 1497 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 15 iulie 1497 was first posted on iulie 15, 2020 at 2:25 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 15 iulie 1497: Incepe constructia bisericii cu hramul Nasterea Sf. Ioan Botezatorul din Piatra-Neamt, ctitorie a lui tefan cel Mare; lucrarile au fost finalizate la 11.

XI.1498, cand a avut loc ceremonia de sfintire a bisericii. Biserica Nasterea Sf. Ioan Botezatorul din Piatra Neamt este o capodopera a arhitecturii ecleziastice moldovenesti de la sfarsitul secolului al XV-lea, una din constructiile care s-au pastrat pana astazi din vechea resedinta domneasca de la Neamt. Edificiul a fost ridicat intre anii 1497-1498 in stilul moldovenesc constituit in epoca lui Stefan cel Mare, cu puternicele influente ale arhitecturii gotice (contraforturi, socluri profilate, ancadramente etc.) specifice acestui stil. Binecinstitorul si de Hristos iubitorul Io Stefan voievod, a inceput si a zidit si a savarsit acest hram in numele Nasterii cinstitului si slavitului prooroc Ioan Botezatorul si Inaintemergatorul, intru ruga siesi si doamnei sale Maria si prea iubitului lor fiu Bogdan voievod, care a inceput a se zidi in anul 7005 (1497) iulie 15 si s-a savarsit in anul 7006 (1498) iar al domniei sale al 40 si doilea curgator, luna noiembrie, 11 zile . Acest locas, impreuna cu bisericile din Borzesti si Razboieni, are ceva specific. In exterior, contrastul dintre sobrietatea zidurilor de piatra, vivacitatea coloristica a braurilor de caramizi si discuri smaltuite, cu siruri de ocnite care se suprapun intr-o simetrie deosebita, creeaza efecte policrome care incinta vederea.

Conform pisaniei, turnul-clopotnita al bisericii a fost construit la 1499, in timpul domniei Sfantului Voievod tefan cel Mare. Functionand si ca turn de straja, locul sau a fost ales cu multa pricepere si mestesug, caci avea vedere catre intreaga lunca a Bistritei, iar strajerii puteau cuprinde cu vederea si valea pe care, spre rasarit, porneau drumurile ce duceau la Cetatea Neamtului si la targul Romanului, iar spre miazazi, spre zona Bacaului. Dintre ctitoriile lui Stefan cel Mare, biserica de la Piatra Neamt se distinge printr-o structura interioara aparte, prin forma si stilul rafinat caracteristic sistemului de constructii moldovenesc din acea epoca. Nota de originalitate a acestui edificiu este data de intrarea care se face printr-un portal de piatra de factura gotica pe care este amplasat un decor sculptural, un caz...