S-a întâmplat în 27 iulie 1956
XI.1945, cu sediul la Paris). Romania a aderat la UNESCO la data de 27 iulie 1956, tot de la acel moment fiind constituita si Comisia Nationala a Romaniei pentru []The post S-a intamplat in 27 iulie 1956 appeared first on Jurnal Spiritual.
S-a intamplat in 27 iulie 1956 was first posted on iulie 27, 2020 at 4:09 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 27 iulie 1956: Romania devine membru al UNESCO Organizatia Natiunilor Unite pentru Educatie, tiinta si Cultura, agentie specializata a ONU (infiintata la 16.
XI.1945, cu sediul la Paris). Romania a aderat la UNESCO la data de 27 iulie 1956, tot de la acel moment fiind constituita si Comisia Nationala a Romaniei pentru UNESCO (CNR UNESCO).
Prin H.
G. 624/1995 Comisia a fost reorganizata, actul normativ stabilind caracterul Comisiei de institutie publica cu personalitate juridica in coordonarea Ministerului Educatiei si Cercetarii tiintifice, precum si rolul Comisiei de asigurare a legaturii Romaniei cu UNESCO si de organism multidisciplinar de analiza, sinteza si coordonare a programelor, proiectelor si activitatilor din Romania ce decurg din Constitutia, rezolutiile, programele/bugetele bi/multianuale elaborate de UNESCO. Comisia colaboreaza cu Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Culturii, Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor, Academia Romana si cu alte institutii si organisme centrale.
CNR UNESCO este alcatuita din 70 de membri, numiti prin ordin al Ministrului Educatiei din randul personalitatilor marcante ale invatamantului, vietii cultural-artistice si stiintifice romanesti. Presedintele si secretarul general al Comisiei sunt numiti prin decizia prim ministrului, la propunerea Ministerului Educatiei. Comisia este institutia prin care se realizeaza relatiile cu UNESCO Paris si cu alte institutii UNESCO din strainatate, sub directa coordonare a Ministerului Afacerilor Externe si a Ministerului Educatiei si Cercetarii tiintifice. De asemenea, Comisia conlucreaza cu Delegatia permanenta a Romaniei la UNESCO, care este organismul Ministerului Afacerilor Externe care tine legatura si rezolva direct problemele Romaniei la UNESCO Paris. Din 26 octombrie 2015, reprezentantul Romaniei la Delegatia Permanenta la UNESCO este Adrian Cioroianu.
Unul dintre cele mai interesante aspecte ale relatiei tarii noastre cu UNESCO il reprezinta siturile din Romania aflate pe lista Patrimoniului Mondial al organizatiei.
Astfel, tara noastra are incluse in patrimoniul UNESCO 32 de obiective.
La 16 noiembrie 1945, 37 de tari au semnat Actul Constitutiv al Organizatiei Natiunilor Unite pentru Educatie, tiinta si Cultura, documentul intrand in vigoare in anul urmator, la 4 noiembrie 1946, fiind ratificat de 20 de state: Africa de Sud, Arabia Saudita, Australia, Brazilia, Canada, Cehoslovacia, China, Danemarca, Egipt, Franta, Grecia, India, Liban, Mexic, Norvegia, Noua Zeelanda, Regatul Unit al Marii Britanii, Republica Dominicana, Turcia si Statele Unite ale Americii.
Prima sesiune a Conferintei Generale a UNESCO s-a desfasurat la Paris, in perioada 19 noiembrie 10 decembrie 1946, cu participarea reprezentantilor a 30 de tari cu drept de vot.
In anul 1948, UNESCO recomanda Statelor Membre sa declare invatamantul primar gratuit, obligatoriu si universal.
In anul 1951 au aderat la organizatie Japonia si Republica Federala Germana, doi ani mai tarziu si Spania a devenit membru, iar URSS a aderat la UNESCO in 1954.
In anul 1960 a avut loc lansarea expeditiei din Nubia, Egipt, pentru a muta Marele Templu de la Abu Simbel pentru a se evita ca raul Nil sa inunde situl dupa construirea barajului de la Aswan, una din marile realizari ale organizatiei in domeniul patrimoniului universal.
Au urmat 20 de ani de campanie sustinuta a UNESCO, perioada in care 22 de monumente si complexuri arhitecturale de o valoare inestimabila pentru umanitate sunt mutate vorbim despre Moenjodaro (Pakistan), Fez (Maroc), Kathmandu (Nepal), Borobudur (Indonezia) sau Acropolis (Grecia).
De asemenea, in anii care au urmat celui de-al doilea razboi mondial, organizatia a lucrat la extinderea protectiei drepturilor de autor in numeroase state care nu erau atunci parti ale Conventiei de la Berna pentru protectia operelor literare si artistice incheiata in 1886, astfel ca in anul 1952 a fost semnata Conventia Universala privind Dreptul de Autor, sub egida UNESCO, adoptata la Geneva si revizuita, la Paris, in anul 1971.
In anul 1956 Republica Africa de Sud s-a retras din UNESCO sustinand ca unele dintre publicatiile organizatiei intervin...