S-a intamplat in 30 iulie 1494: S-a nascut Johannes Honterus, umanist sas din Transilvania, reformator religios al sasilor, fondatorul gimnaziului sasesc din Brasov, din curtea Bisericii Negre, actualul liceu Johannes Honterus. Johannes Honterus, nascut Austen (n. Brasov d. 23 ianuarie 1549, Brasov) a fost un invatat umanist sas, reformator religios al sasilor []The post S-a intamplat in 30 iulie 1494 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 30 iulie 1494 was first posted on iulie 30, 2020 at 12:56 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 30 iulie 1494: S-a nascut Johannes Honterus, umanist sas din Transilvania, reformator religios al sasilor, fondatorul gimnaziului sasesc din Brasov, din curtea Bisericii Negre, actualul liceu Johannes Honterus. Johannes Honterus, nascut Austen (n. Brasov d. 23 ianuarie 1549, Brasov) a fost un invatat umanist sas, reformator religios al sasilor din Transilvania, fondatorul gimnaziului sasesc din Brasov, din curtea Bisericii Negre, actualul Liceu Johannes Honterus.

Numele de Honterus, pe care il foloseste mai tarziu, este forma latinizata derivata din Honter , denumirea saseasca a cuvantului Holler sau Holunder (in traducere soc ). Prin activitatea sa vasta si multilaterala, a dobandit inca din viata un meritat renume, ce a depasit granitele tarii in care a trait. Tatal sau, Georg Austen (ori Aust), maistru tabacar, poseda si o ferma, apartinea burgheziei instarite din Brasov. Fiul sau, Johannes, a primit o educatie solida, probabil de la calugarii dominicani. In anul 1520 se inscrie la universitatea din Viena sub numele de Johannes Aust, unde primeste deja in anul 1522 gradul de Baccalaureus , iar in anul 1525 titlul de magister artium , de data aceasta pe numele de Johannes Holler Coronensis (Kronstadt = Orasul Coroanei). In timpul asediului Vienei de catre armatele Imperiului Otoman, in 1529, Honterus se refugiaza la Regensburg, la istoricul Johannes Turmair-Aventinus. In acest timp purta deja numele de Johannes Hynter-Hunterus. In 1530, preda la Universitatea Iagellona din Cracovia (Polonia), sub numele de Johannes Georgii de Corona, Artium Magister Viennesis. In acelasi an publica primele sale lucrari, o descriere a lumii si o gramatica latina. In urmatorii trei ani se afla la Basel, centrul umanismului european din acel timp, in special prin persoana lui Erasmus din Rotterdam. In Basel invata gravura in lemn si se initiaza in arta tipografiei. Aici tipareste in 1532 cunoscuta reprezentare cartografica a Transilvaniei: Chorographia Transylvaniae Sybemb rgen . In anul 1533 Honterus revine din Basel la Brasov, fiind chemat de catre primarul Brasovului din acele timpuri, se casatoreste in 1535, este ales in Adunarea celor o suta , iar in 1536 devine Consilier Comunal. In Brasov a...