S-a intamplat in 24 august 1949: Intrarea in vigoare a Tratatului Atlanticului de Nord. Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO in engleza si OTAN in franceza si spaniola) este o alianta politico-militara stabilita in 1949, prin Tratatul Atlanticului de Nord semnat in Washington la 4 aprilie 1949. Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord (abreviat NATO in []The post S-a intamplat in 24 august 1949 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 24 august 1949 was first posted on august 24, 2020 at 3:06 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 24 august 1949: Intrarea in vigoare a Tratatului Atlanticului de Nord. Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO in engleza si OTAN in franceza si spaniola) este o alianta politico-militara stabilita in 1949, prin Tratatul Atlanticului de Nord semnat in Washington la 4 aprilie 1949. Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord (abreviat NATO in engleza si OTAN in franceza si spaniola) este o alianta politico-militara stabilita in 1949, prin Tratatul Atlanticului de Nord semnat la Washington la 4 aprilie 1949.

Actualmente cuprinde 29 de state din Europa si America de Nord. Alianta s-a format din state independente, interesate in mentinerea pacii si apararea propriei independente prin solidaritate politica si printr-o forta militara defensiva corespunzatoare, capabila sa descurajeze si, daca ar fi necesar, sa raspunda tuturor formelor probabile de agresiune indreptata impotriva ei sau a statelor membre. Initial, aceste state au fost: Belgia, Canada, Danemarca, Franta, Islanda, Italia, Luxemburg, Marea Britanie, Norvegia, Portugalia, Olanda si SUA. La 18 februarie 1952, au aderat la tratat Grecia si Turcia, iar la 6 mai 1955, RFG a devenit membra NATO. La constituirea ei, ideea de baza a aliantei, mentinuta timp de peste 50 de ani, era aceea a realizarii unei aparari comune, credibile si eficiente. In acest sens, in articolul 5 al Tratatului se specifica: Partile convin ca un atac armat impotriva uneia sau a mai multora dintre ele in Europa sau in America de Nord va fi considerat ca un atac impotriva tuturor si in consecinta, daca se va produce un asemenea atac armat, fiecare dintre ele, exercitand dreptul sau individual sau colectiv la autoaparare, recunoscut de articolul 51 al Cartei Natiunilor Unite, va da asistenta Partii sau Partilor atacate, prin luarea in consecinta, individual si concertat cu celelalte parti, a acelor masuri ce vor fi considerate necesare, inclusiv folosirea fortei armate, pentru a restaura si a mentine securitatea zonei Nord-Atlantice . Aceasta fraza s-a referit la inceput la cazul in care URSS ar fi lansat un atac impotriva aliatiilor europeni ai Statelor Unite, in urma caruia SUA ar fi trebuit sa trateze Uniunea Sovietica ca si cum ar fi fost atacata ea insasi. Totusi temuta invazie sovietica din Europa nu a mai venit.

In schimb, fraza a fost folosita pentru prima data in istoria tratatului la 12 septembrie 2001 drept raspuns la Atentatele din 11 septembrie 2001. Intre 1945-1949, vestul era ingrijorat de expansionismul URSS care dorea sa-si mentina forta militara la intreaga capacitate si sa impuna forme nedemocratice de guvernamant. Intre 1947-1949, Norvegia, Grecia, Turcia si alte tari vest-europene sunt amenintate datorita blocadei Berlinului.

In 1947 are loc Tratatul de la Dunkerque, tratat de aparare colectiva intre Franta si Marea Britanie prin care isi asumau asistenta mutuala in cazul unui atac german asupra uneia dintre ele si prevenirea Germaniei de a redeveni o mare putere. In 1948 este incheiat Tratatul de la Bruxelles intre Franta, Marea Britanie, Belgia, Olanda si Luxemburg care prevedea colaborare economica, sociala si culturala prin articole formale. Conform articolului 4, sunt asigurate garantiile de...