S-a intamplat la 8 octombrie 2008: A murit George Emil Palade, medic si biolog american de origine romana; a descoperit (1953) ribozomii (particule subcelulare care-i poarta numele), sediu al sintezei de proteine; cercetari in domeniul organizarii structurale si functionale a celulei; Premiul Nobel pentru Medicina pe 1974, impreuna cu belgianul Albert Claude si cu americanul []The post S-a intamplat la 8 octombrie 2008 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat la 8 octombrie 2008 was first posted on octombrie 8, 2020 at 5:10 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat la 8 octombrie 2008: A murit George Emil Palade, medic si biolog american de origine romana; a descoperit (1953) ribozomii (particule subcelulare care-i poarta numele), sediu al sintezei de proteine; cercetari in domeniul organizarii structurale si functionale a celulei; Premiul Nobel pentru Medicina pe 1974, impreuna cu belgianul Albert Claude si cu americanul de origine belgiana Christian Ren de Duve; membru de onoare din strainatate al Academiei Romane din 1975 (n. 1912).

In Romania se organizeaza in semn de omagiu pentru savantul George Emil Palade, la 19 noiembrie (ziua sa de nastere), Ziua cercetatorului si proiectantului din Romania George Emil Palade s-a nascut la Iasi, la 19 noiembrie 1912, tatal sau fiind Emil Palade, profesor de filosofie, iar mama, Constanta Cantemir Palade, a fost invatatoare.

Mediul familial l-a ajutat sa capete un mare respect pentru carti, scoala si educatie.

In perioada 1919 1922, a parcurs primele trei clase in orasul natal, la Scoala nr. 33 Mihail Kogalniceanu , aflata pe Str. Lascar Catargi nr. 28, apoi familia se muta la Buzau, unde George Emil isi continua educatia, absolvind Liceul Alexandru Hasdeu.

Desi tatal sau a sperat ca el sa urmeze, ca si parintele sau, filosofia in mediul universitar, a preferat sa urmeze un domeniu specific de care se simtea atras, si cu sprijinul altor membri ai familiei. Asadar, in anul 1930, a fost admis la Facultatea de Medicina a Universitatii din Bucuresti si, inca din primii ani de studentie a manifestat un interes aparte pentru stiintele biomedicale fara a fi atras de medicina clinica -, ascultandu-i si vorbind cu Francisc Rainer si Andre Boivin, profesori de anatomie si biochimie.

Urmandu-si pasiunea, inca din acei ani, a inceput sa lucreze ca asistent la laboratorul de anatomie. George Emil Palade a fost un student exceptional, care a luat nota 10 la toate examenele date la Medicina, de la admitere si pana la licenta de absolvire, in anul 1936. A mers, apoi, la Catedra de Anatomie condusa de profesorul Francisc Rainer si a devenit, pe rand, preparator, asistent si sef de lucrari, dar, concomitent, a urmat formarea medicala, devenind extern si intern prin concurs.

Interesanta este o intamplare din anul 1939, cand Palade a facut parte din echipa medicala care il trata pe Tudor Arghezi, care suferea de o sciatica dureroasa, care nu ceda la niciun tratament. Atunci, Palade a decis, cu sprijinul puternic al sotiei scriitorului, Paraschiva Arghezi, sa opreasca administrarea morfinei si sa treaca la un tratament de detoxifiere a pacientului, care a adus rezultate notabile. Dupa ce s-a recuperat, Arghezi a scris piesa Seringa, in care i-a ironizat pe toti medicii pe care i-a intalnit. In anul 1940, a obtinut titlul de doctor in medicina cu o teza asupra unor probleme de structuri histologice, Tubul urinifer al delfinului, pentru realizarea careia a fost organizata chiar o expeditie in Marea Neagra, pentru studiul pe viu al delfinului.

Dupa obtinerea doctoratului a fost, pentru scurta vreme, asistent la Medicina Interna, sub indrumarea prof. N. Gh. Lupu, perioada in care omul de stiinta a trait un puternic sentiment de neadaptare.

Intre anii 1942-1945, in anii razboiului, Palade a activat in Corpul Medical al Armatei Romane.

Dupa razboi, personalitati medicale exceptionale, precum Grigore T. Popa si Dimitrie Bagdasar, l-au indemnat sa plece cativa ani in strainatate, in Marea Britanie sau SUA, pentru a se dezvolta si a ajunge un veritabil om de stiinta.

Dupa ce acestia i-au dat scrisori de recomandare, singurul raspuns primit a fost din partea americanului Robert Chambers de la New York University. In anul 1946, s-a casatorit cu fiica industriasului Nicolae Malaxa, Irina (Lulu) Malaxa, cu care a avut doi copii: Georgia si Philip. In acelasi an, Palade pleca, insotit de familia sa, spre Statele Unite, la bordul unui vas de marfa reconditionat in vremea razboiului.

Peste Ocean a fost angajat pe post de cercetator la Universitatea Rockefeller din New York, iar in 1951, realizeaza fixatorul care acum ii poarta numele, utilizarea lui conducand la o mai buna observare a structurilor celulare. El a obtinut atunci o limpezire a peisajului celular, observandu-se ca mitocondriile au o membrana dubla,...