S-a intamplat la 12 octombrie 1863: A murit Andrei Muresanu, poet, creatorul marsului revolutionar de la 1848, devenit Imnul National al Romaniei. Andrei Muresanu (scris si Muresianu; n. Bistrita d. Brasov) a fost un poet si revolutionar roman din Transilvania. Andrei Muresanu s-a nascut pe 16 noiembrie 1816 a fost un revolutionar si poet []The post S-a intamplat la 12 octombrie 1863 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat la 12 octombrie 1863 was first posted on octombrie 12, 2020 at 2:39 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat la 12 octombrie 1863: A murit Andrei Muresanu, poet, creatorul marsului revolutionar de la 1848, devenit Imnul National al Romaniei. Andrei Muresanu (scris si Muresianu; n. Bistrita d. Brasov) a fost un poet si revolutionar roman din Transilvania. Andrei Muresanu s-a nascut pe 16 noiembrie 1816 a fost un revolutionar si poet roman din Transilvania. Nascut intr-o familie de tarani numeroasa unde doar tatal aducea un venit viata lui nu a fost tocmai usoara. Primele invataturi le primeste de la un batran granicer pe nume Danila Dobos, din Valea-Rodnei.

In anul 1825 Muresanu a intrat la scoala saseasca din Bistrita si dupa finalizare a facut liceul piaristilor unde s-a facut cunoscut prin cunostintele avute. In continuare a studiat la Blaj teologia si filozofia fiind sustinut de profesorul Nicolae Marin. In perioada studentiei se imprieteneste cu George Barit care era si organizatorul unei echipe teatrale. Prietenia dintre cei doi a fost una de lunga durata, iar atunci cand Barit se hotaraste sa plece la Brasov deoarece preluase conducerea scolii romane vrea sa-l ia si pe Muresan cu el.

Asadar cu ajutorul prietenului sau in anul 1838 Muresan devine profesor la Brasov unde se si stabileste. Dupa inca doi ani avanseaza in invatamantul gimnazial si incepe sa scrie articole si poezii pentru gazeta Foaia pentru minte, inima si literatura . Cu aceasta ocazie reuseste sa-i cunoasca pe Grigore Alexandrescu, Cezar Bolliac, Heliade Radulescu, Dimitrie Bolintineanu si Vasile Alecsandri. Intalnirile cu poetii consacrati ii vor influenta in mod vizibil operele lui Muresan. A facut parte dintre liderii revolutiei din anul 1848 si s-a implicat in delegatia Brasovului pentru intalnirea de la Blaj din acelasi an. A scris poemul Un rasunet utilizand linia melodica de la un vechi imn religios Din sanul...