S-a intamplat la 16 octombrie 1553: A incetat din viata, la Weimar, Lucas Cranach cel Batran (n.1472), pictor si gravor german. Nu s-au pastrat niciun fel de informatii referitoare la prima perioda din viata artistului. Nu se cunoaste nici adevaratul sau nume de familie. Cranach este pseudonimul artistic derivat de la numele localitatii Kronach din []The post S-a intamplat la 16 octombrie 1553 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat la 16 octombrie 1553 was first posted on octombrie 16, 2020 at 12:47 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat la 16 octombrie 1553: A incetat din viata, la Weimar, Lucas Cranach cel Batran (n.1472), pictor si gravor german. Nu s-au pastrat niciun fel de informatii referitoare la prima perioda din viata artistului. Nu se cunoaste nici adevaratul sau nume de familie. Cranach este pseudonimul artistic derivat de la numele localitatii Kronach din Franconia, unde s-a nascut in anul 1472. Tatal lui era tot pictor si semna cu numele Hans Maler, care inseamna de fapt Hans Pictorul .

Se presupune ca tanarul Lucas s-a initiat in tainele meseriei chiar in atelierul tatalui sau. In acea perioada principalul centru artistic al regiunii este N rnberg, orasul natal al lui D rer; fiecare artist urmareste evenimentele vietii culturale infloritoare din acel oras. Se sustine ipoteza conform careia tanarul Cranach ar fi lucrat o perioada in atelierul lui D rer, observandu-se multe similitudini intre primele lui lucrari si arta marelui maestru. In jurul anului 1500 Cranach soseste la Viena, unde aptitudinile lui artistice si tehnica desavarsita il scot din anonimat. Pictorul are acces in cercurile eruditilor umanisti si intra in contact cu noile tendinte artistice concentrate asupra Renasterii italiene. Tabloul Plangerea sub cruce (1503), care se gaseste acum in Pinacoteca din M nchen, este una din cele mai vechi opere ale lui Cranach care s-au pastrat pana in ziua de azi si cea mai remarcabila opera caracteristica pentru inceputurile vieneze ale pictorului. Se poate recunoaste stilul gotic german tardiv si influenta lui D rer. Foarte evident in acest tablou este dialogul intre tematica compozitiei (Martiriul Domnului) si raspunsul naturii, cu tunetul inabusit al furtunii. La invitatia printului-elector saxon Friedrich al III-lea, un mare mecena al artelor, Cranach pleaca in primavara anului 1505 la Wittenberg, unde devine pictorul curtii princiare, indeplinind aceasta...